Плевен съхранява сребърно тракийско съкровище на 3000 години

  • 20 юни 2018 09:16

  • 3173
  • 0
Плевен съхранява сребърно тракийско съкровище на 3000 години
© Булфото (архив)

В Плевен се съхранява сребърно тракийско съкровище на 3000 години. Това е единственото изцяло запазено съкровище от еднакви съдове, съобщи за БТА археологът Владимир Найденов - ръководител направление "Археология" в Регионалния исторически музей.

Съкровището е датирано от края на четвърти и началото на втори век преди Христа. Открито е случайно при копаене в плевенското село Бохот през 1929 година. Съдържа 9 сребърни купи, които са били скрити в бронзова кофа. Купите се отличават с простота и елегантност на формата, посочи Найденов. Съкровището е събирано постепенно и в него личат поне три периода на изработка на купите.

Въпреки че са идентични, те не са напълно еднакви, според специалиста. Той уточни, че подобни форми са характерни за трети век преди Христа, когато в металопластиката и керамиката са държали на простотата и елегантността на формите. Подобна форма имат купи от глина, но плевенските са от сребро, подчерта Найденов. 

Плевен притежава съкровище от богат тракийски дом и това е още едно доказателство, че Мизия може да се нарече земя на съкровища, коментира Владимир Найденов.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
3173 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини