Стефан Цанев: Театърът е моята държава (галерия)

  • 11 януари 2017 14:30

  • 3505
  • 2
Стефан Цанев: Театърът е моята държава (галерия)
© Булфото

"Театърът е моята държава, моят свят и моята вселена. И аз съм щастлив, че това тържество е именно на театрална сцена, и то на сцената на Народния театър". С тези думи именитият драматург, писател и поет Стефан Цанев вдигна на крака публиката на "Процесът против богомилите" в деня, в който театърът отбеляза неговия 80-годишен юбилей, съобщават от трупата.

 

По идея на директора Мариус Донкин Народният театър "Иван Вазов" почита с две представления по негови пиеси кръглата годишнина на един от най-бележитите съвременни творци.

Препълнената зала на Голяма сцена избухна в аплодисменти след края на спектакъла на Маргарита Младенова по забраняваният текст на Цанев, а самият той се поклони на актьорите и благодари за това, че го вдъхновяват, посочват от театъра.

"Благодаря на артистите от цяла България и от целия свят, които са играли в мои пиеси и са произнасяли мои думи, благодаря на всички артисти, които ще играят в мои пиеси. Докато те произнасят моите думи, аз ще бъда жив. Благодаря ви, защото вие сте давали енергия на моя живот, вие сте ми светили, когато съм писал. Благодаря ви за вечни времена", е казал развълнуваният Стефан Цанев.

"Скъпи поете, благодарим ти за твоите думи, които звучат от тази сцена, и които четем, оставайки насаме със себе си, благодарим ти за куража и прозренията, благодарим ти, че си с нас, а понякога - и вместо нас", е казал Мариус Донкин.Той е припомнил, че на 10 януари при бомбардировка е унищожена голяма част от сградата на Народния театър. Независимо от това, театърът е преживял много икономически, политически и социални кризи, защото винаги е заставал на страната на всички служители и е бил радетел и закрилник на българския език и българския театър.

"Затова не е случайно, че точно на тази дата честваме юбилея на доайена на българската драматургия Стефан Цанев", е посочил директорът на Народния театър.

Преди началото на представлението Стефан Цанев е дал автографи на стотици свои почитатели. Негови книги са представили издателствата "Жанет 45", ИК "Труд" и "Захарий Стоянов".

Днес от 19.00 ч. на Камерната сцена се играе вторият спектакъл, с който Народният театър отбелязва 80-годишнината на Стефан Цанев - "Духът на поета". Писателят отново ще бъде в 18.15 ч. във фоайето на сцената, за да се срещне със зрителите, припомнят от трупата.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3505 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.01.12 | 01:12

1
Когато ходех на училище всеки понеделник имаше телевизионен театър, сега има телевизия планета, колко жалко, за децата ни. Този човек, Стефан Цанев много често трябва да го канят по телевизии, защото е мъдър и има какво да се научи от него. Бъдете жив и здрав, господи Цанев!
ПОКЛОН!

2017.01.12 | 01:12

2
Достоен българин! Великолепен майстор на словото!

Добави коментар

Водещи новини