Мамалев с награда за принос в развитието на културата (снимки)

  • 05 декември 2016 13:08

  • 4153
  • 0
Мамалев с награда за принос в развитието на културата (снимки)
© МК

Големият и много обичан български актьор Георги Мамалев бе удостоен с най-високото и престижно отличие на Министерството на културата - наградата „Златен век” с огърлие. Тя му се присъжда за изключителни заслуги за развитието на българската култура, както и по повод 40 години творческа дейност, съобщиха от ресорното ведомство.

Под бурни аплодисменти звездата на академичната ни трупа Георги Мамалев бе декориран с почетното отличие „Златен век” с огърлие миналата вечер на премиерата на комедията „Мнимият болен” от Жан-Батист Молиер, която бе поставена на Голямата сцена на Народния театър „Иван Вазов” от режисьора Владлен Александров. В спектакъла на Мамалев партнират и Михаил Петров, Албена Колева, Ева Тепавичарова, София Бобчева, Владислава Николова, Павел Иванов, Христо Чешмеджиев, Христо Терзиев, Сава Драгунчев, Валентин Балабанов, както и студенти от програма "Театър" на НБУ.

Развълнуваният актьор благодари сърдечно от сцената на Народния за оказаното му признание и посочи, че вече е сбъднал своята детска мечта – да се реализира като актьор. Тепърва обаче ми предстои да търся и съвършенството в моята професия, дайте ми още 40 години и ще го постигна, каза още Мамалев с типичното си чувство за хумор.
Приемайки високото отличие, Георги Мамалев сподели също, че усеща невидимото „присъствие” и на сенките, на духа на великите български актьори, които са играли на сцената на Народния театър десетилетия преди него и на които той и колегите му дължат абсолютно всичко. Мамалев окуражи и най-младото поколение български актьори, като им препоръча те винаги да се съизмерват с великаните, с колосите в българския театър и да бъдат техни достойни следовници. „Бъдете велики!”, пожела Георги Мамалев на новата генерация български актьори.

"МНИМИЯТ БОЛЕН", комедията-балет, написана от смъртно болния Молиер, е една от най-веселите и жизнерадостни негови пиеси. Първото представление се е състояло на 10 февруари 1673 г. в театър „Пале Роял" в Париж. Ролята на Арган играл самият Молиер.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
4153 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини