Правят основен ремонт на Националната библиотека на пролет

  • 13 октомври 2016 14:16

  • 1038
  • 0
Правят основен ремонт на Националната библиотека на пролет
© Булфото

През пролетта ще бъде направен основен ремонт на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Това съобщи пред журналисти министърът на културата Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко, който се срещна днес с ръководството на библиотеката.

Рашидов разгледа състоянието на сградата, която не е ремонтирана основно от 50 години.

"Вчера разбрах, че вътре има теч, което ни обезпокои и това е поводът да дойдем днес, за да вземем спешни мерки", каза Рашидов и добави, че още утре ще започне работа за запушване на пукнатините.

По думите му отвън положението на сградата е окаяно и има опасност влагата да пробие вътре, затова при ремонта през пролетта трябва да се направи хубава изолация, а покривът да бъде изцяло подновен. "Колкото и да няма средства, тук се съхранява паметта на нацията и трябва да се вземат мерки", заяви Рашидов. "Съжалявам, че културата още не се смята за приоритет, въпреки че е жива, съществува и работи", отбеляза той.

Директорът на библиотеката Красимира Александрова заяви, че и към момента във всички хранилища се полагат усилия за съхраняването на колекциите, но трябва да бъдат създадени нормални условия на работа. Фондът на институцията наброява над 8 милиона библиотечни единици.

Министър Рашидов обеща след ремонта да се направят нови стилажи, в които да се излагат ценни издания от фонда на библиотеката.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1038 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини