Соня Йончева и Пласидо Доминго в сезон 2016-2017 на „Метрополитън Опера: На живо от Ню Йорк“

  • 09 юни 2016 16:05

  • 1775
  • 0
Соня Йончева и Пласидо Доминго в сезон 2016-2017 на „Метрополитън Опера: На живо от Ню Йорк“
©

За трета поредна година, българската публика ще може да гледа всички представления от новия сезон на “Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк”, а междувременно изключително успешната програма със сателитни излъчвания на оперни шедьоври излиза от София, за да гостува на Варна в рамките на МТФ Варненско лято тази година.

07 юни 2016 г. - Сезон 2016-2017 на “Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк” започва на 8 октомври с нова продукция на “Тристан и Изолда” от Рихард Вагнер. Програмата ще продължи до 13 май 2017 г. - време, в което българската публика ще може да види общо 10 спектакъла и 6 нови продукции от репертоара на Метрополитън опера с участието на звездите Соня Йончева, Пласидо Доминго, Анна Нетребко.

Новите заглавия в сезона включват още “Вилхелм Тел” от Росини, който се завръща след 80 години на сцената на МЕТ, “Ромео и Жулиета” от Гуно, “Русалка” на Дворжак с Кристине Ополайс и “Кавалерът на розата” от Щраус с Рене Флеминг и Елина Гаранча. През сезон 2016-2017 на “Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк” ще гледаме още Соня Йончева и Майкъл Фабиано в “Травиата”, Анна Нетребко в “Манон Леско” и в “Евгений Онегин”, Пласидо Доминго - в ролята на Навуходоносор II в “Набуко” и в ролята на диригент на “Дон Жуан” от Моцарт. Музикалният директор на МЕТ, легендарният Джеймс Ливайн ще дирижира три от заглавията в новата програма – “Набуко”, “Идоменей” и “Италианката в Алжир”.



Преди началото на своя нов сезон обаче, “Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк” ще излезе от София, за да срещне и оперната публика във Варна с духа на Метрополитън опера. На 13 юни, в рамките на МТФ Варненско лято тази година, ще бъде излъчена “Отело” от Джузепе Верди с участието на Соня Йончева, а спектакълът “Мадам Бътерфлай”, режисиран от носителя на “Оскар” Антъни Мингела ще може да бъде видян на 6 септември, отново във Фестивалния и конгресен център.



Неотразимата Соня Йончева, която преди броени дни получи орден “Св. Св. Кирил и Методий“ 1-ва степен за принос към културата и изкуството, варненските любители на голямото оперно изкуство ще видят в “Отело” от Верди на 13 юни, понеделник. Спектакълът ще бъде излъчван със субтитри на български и английски език. Неговата продължителност е 3 часа с антракт.

В новия прочит на “Отело”, дирижиран Яник Незе-Сеген и режисиран от носителя на награда “Тони” Бартлет Шер, световноизвестният тенор Александърс Антоненко изпълнява ролята на венецианския мавър без черен грим на лицето, а в ролята на Яго е забележителния баритон Желко Лучич. Действието е пренесено в края на 19 век... На 6 септември във Варна ще видим и сателитното повторение на “Мадам Бътерфлай”, режисирано от носителя на “Оскар” Антъни Мингела (“Английският пациент”, “Талантливият Мистър Рипли”, “Студена планина”) с Кристине Ополайс.



И двете излъчвания - на “Отело” и на “Мадам Бътерфлай” ще бъдат във Фестивалния и конгресен център Варна. Билетите вече са в продажба.

“Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк” е програма от сателитни излъчвания на живо, създадена през 2006 г. с цел съвременното оперно изкуство от световна величина да достигне по-широка аудитория и да привлече нови почитатели. Проектът демонстрира неочаквани възможности за ново преживяване на сценичното изкуството чрез мултимедийното съчетание между опера и кино.

Днес прожекциите на МЕТ се излъчват в над 2000 киносалона и 70 страни в цял свят. Програмата се реализира в България за трета поредна година, благодарение на фондациите “Америка за България” и “Виа Фест МТФ Варненско лято” с подкрепата на Столична община, Британски съвет в България и Cinema City. Сателитните излъчвания на живо от Ню Йорк на пълната програма на Метрополитън опера за 2016-2017 година и този сезон ще бъдат в един от най-модерните мултиплекси у нас - Синема сити МОЛ София.



 

Последвайте канала на

1775 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини