Миграцията - централна тема на тазгодишното Берлинале

  • 11 февруари 2016 13:57

  • 831
  • 0
Миграцията - централна тема на тазгодишното Берлинале
© GettyImages/Gulliver

Тази вечер в Берлин започва 66-ия филмов фестивал. Форумът ще бъде открит с прожекция на "Аве, Цезаре!" - новият филм на американските режисьори и сценаристи Джоел и Итън Коен.

Актрисата Мерил Стрийп ще председателства журито, което ще оценява филмите в конкурсната програма, а британският актьор Клайв Оуен ще връчи голямата награда Златна мечка на най-добрата творба на 20 февруари. Централна тема на тазгодишното събитие ще бъде миграцията. Бежанците винаги са играли роля на Берлинале, заяви директорът на фестивала Дитер Кослик.

Много от филмите се занимават с миграцията. Знаем защото това е така от няколко години насам, но сега те са доста. Разликата е, че режисьорите не правят просто документални или игрални филми по темата, всички те имат различен подход по въпроса, допълни той.

Биографичните филми също присъстват силно на тазгодишното събитие, където ще бъдат показани творби, посветени на Майлс Дейвис, Емили Дикинсън и Ане Франк. Според Кослик друга тенденция, която се задълбочава, са филмовите маратони. Така творба на филипинската режисьорка Лав Диас, която е с продължителност осем часа, ще бъде показана на зрителите само с една едночасова пауза по време на прожекцията.

Берлинале ще отдаде почит и на Дейвид Бауи с прожекция на "Човекът, който падна на Земята". Във филма от 1976 година музикантът прави първата си роля в киното в образа на извънземен, който търси вода, за да спаси своята умираща планета.

Българското участие на Берлинале е късометражният анимационен филм на Теодор Ушев "Сляпата Вайша".

Последвайте канала на

831 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини