Египетска колекция от Лувъра гостува в Музея за история на София (галерия)

  • 23 юли 2015 14:43

  • 2658
  • 0
Египетска колекция от Лувъра гостува в Музея за история на София (галерия)
© Булфото

Изложбата "Среща с египетски жрец", предоставена от Лувъра, гостува в София. Тя може да бъде разгледана от днес до 15 септември в Музея за история на София /бившата Централна баня/.

На пресконференция днес директорът на музея Надежда Кирова-Йовчева отбеляза, че това е една много различна и интересна експозиция. Главният акцент в нея е статуя на високопоставен сановник /жрец/ от 26-та египетска династия /664-525 г. пр. Хр/, наречен Нахтхорхеб. Изработена от силифициран пясъчник, тя олицетворява характеристиката и гения на египетското изкуство. Фигурата е изобразена с перука и облечена единствено с обикновена препаска, поставена е на колене с ръце върху бедрата. Тази поза е типична за благочестивия поклонник, дошъл да почете някое божество.

Титлите на този сановник са гравирани на самата скулптура и въвеждат във фараонската цивилизация. Сред останалите експонати са статуя на Ха /царски писар и писар на царската трапеза/, кутия с изображение на писар от харема в молитва пред бог Тот, оброчна стела на царския писар Неферхотеп, разнообразие от корони, палитра на писар и други, посочи Доминик Бензает от департамент "Египетска древност" на Лувъра.

"Среща с египетски жрец" гостуваше в Пловдив преди София, а откриването й в столицата съвпада с момента, в който в Париж се закрива българската изложба "Епопея на тракийските царе". След официалното откриване на изложбата от 18.30 ч. днес ще има лекция на египтолога проф. Сергей Игнатов на тема "Представата за света в Древен Египет".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2658 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини