Независимост x 4: ACT Фестивал за свободен театър 2014

  • 23 септември 2014 16:20

  • 1266
  • 0
Независимост x 4: ACT Фестивал за свободен театър 2014
©

Между 16 и 19 октомври, като част от IETM Sofia 2014г. ще се състои четвъртото поредно издание на ACT Фестивал за свободен театър.

Форумът ще бъде витрина от 16 от най-добрите независими театрални продукции, които дефинират лицето на съвременната изпълнителска сцена в България в последните години.

Селекцията, направена от жури в състав Цветелина Йосифова, Калина Вагенщайн, Ангелина Георгиева, Христо Станкушев и Веселин Димов включва както постановки с класическа драматургична структура, така и танцови спектакли, интерактивни инсталации, експериментален театър, моно драма, вербатим театър, мултимедиен пърформанс, импровизационен театър, спектакъл с кукли за деца и възрастни и много други.

Местата, на които ще се случат представленията също са разнообразни – от сцени на общински и държавни театри, през независими културни пространства, като Червената къща, Via Negativa, Ателие Пластелин и др., до нестандартни и необичайни за сценичните изкуства локации.

Програмата ще започне на 16 октомври в 19.30 часа с танцово музикалния пърформанс на Ида Даниел No Movement, No Sound (в Център за култура и дебат „Червената къща“), който ще представи срещата на мъж и жена на тънката граница между движението и невъзможността да се движиш, дишането и недишането, тишината и звука, тъмнината и светлината. Със същия начален час на 16 октомври ще се играе и „ДЖАН“ на Валерий Пърликов (в Ателие VIA NEGATIVA) - синтетична театрална акция, изследваща „невъзможната, отишла си от човешкото“ любов.

Съвременен танц, физически театър и пърформанс ще имат възможността да гледат столичната публика и гостите на международната IETM среща в София и през следващите дни. „Тълковен речник“ (16 октомври, 20:30ч.; Френски културен институт) на Сдружение „По действителен случай“ е съвкупност от девет музикално- движенчески миниатюри и импровизации, в основата на които стои определена дума и личното решение за значението й. Zoom In на Виолета Витанова, Станислав Генадиев и Венелин Шурелов от проекта „три3ависим” е пърформанс-инсталация, в която изразните средства са сведени до минимум и на фокус попада най-„анонимната” част на тялото – човешкият гръб. Mayday (18 октомври, 21:00ч., Derida Dance Center) е танцов спектакъл за комуникационния хаос в една динамично развиващата се конкурентна среда. В пърформанса „Нашето последно па де дьо“ (19 октомври, 15:00ч., „Червената къща“ ) Ива Свещарова и Вили Прагер открояват специфични черти от творчеството на хореографа-мутант (както тя сама нарича себе си) Галина Борисова, присвояват ги и ги трансформират.

В програмата на четвъртия ACT Фестивал за свободен театър присъстват и множество мултижанрови спектакли. „Сливи за смет“ е куклен спектакъл за деца и възрастни (18 октомври, 18.30ч., Сфумато), в който познатата фолклорна приказка е „преведена“ на езика, на който съвременните деца си общуват. „Космонавт“ (19 октомври, 18:00ч. Червената къща) съчетава средствата на движенческия и предметния театър, звуковата инсталация и радиотеатъра, за да възстанови на ръба на документалното неуспешния полет на космическия кораб „Союз-1” през 1967г., по време на който руският космонавт Владимир Комаров умира. Вербатим постановката „Невидими 3: ДОМ“ на Студио за документален театър VOX POPULI пък разказва лични истории на бездомни хора (17 октомври, 20:00ч. Червената къща).

20 години се развива работата по физическия театрален проект в прогрес „БИТ по Иван Хаджийски“ на Възкресия Вихърова (16 октомври, 20:00ч., Университетски театър - НБУ), многократно показван на много от най-престижните фестивали и театрални форуми в Европа. Само веднъж пък ще се случи импро театралният проект „PLAYBACK театър тук и сега“ (17 октомври, 21:30ч., Червената къща), който въвлича желаещите в публиката като съ-участници и драматурзи на разказаните от сцената истории. Интерактивен е и пърформансът „Тайно радио“ на Стефан Щерев и немския колектив от медийни теоретици, радио, театрални и пърформанс артисти LIGNA, който кани публиката да се превърне в таен агент в едно от най-контролираните и прозрачни пространства – търговския център, или т.нар. „мол“ (17 октомври, 18:30ч., Bulgaria Mall).

Четири са постановките в програмата на ACT Фестивал за свободен театър 2014, които са базирани върху пиеси. „Двама бедни румънци, които говорят полски“ от популярната полска авторка Дорота Масловска (16 октомври, 21:30ч., Червената къща) разказва историята на мъж и жена, пътуващи на стоп, които преживяват различни неща заедно, но въпреки това остават сами със себе си, всеки затворен в черупката си. Моно драмата „Въображението мъртво си представете“ на Явор Костов (17 октомври, 18:30ч. Ателие Пластелин) е загадъчен кратък разказ-монолог, писан през 60-те – синтез на множество предишни опити на Самюел Бекет. „Влиянието на гама лъчите върху лунните невени“ на американския писател Пол Зиндел е театър в реална среда (18 октомври, 18:15ч. в бившата пицария „Мис Каприз“ на улица Кракра 2А), който запознава публиката с една майка, двете й дъщери, една умираща жена и един заек в бивша зарзаватчийница. „Праехидно“ (18 октомври, 19:00ч., студио Suspacious) е многократно награждаваната постановка по авторски текст, създаден от драматургичен експеримент на Здрава Каменова и Гергана Димитрова. Спектакълът поставя глобално значими въпроси през призмата на интересна палитра от исторически личности и измислени персонажи в емоционален еко-терористичен коктейл, забъркан с едновременно със сериозност и с много чувство за хумор.

ACT Фестивал за свободен театър е част от Международна среща за съвременни изкуства IETM София, за която между 16 и 19 октомври в България ще пристигнат над 400 световни лидери в областта на изпълнителските изкуства от повече от 50 държави.

Последвайте канала на

1266 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини