В Пловдив стартират мегапроекти, правят и остров на изкуствата

  • 09 септември 2014 06:37

  • 2425
  • 5
В Пловдив стартират мегапроекти, правят и остров на изкуствата
©

Четири големи български града усилено се стягат да привличат родни и чужди туристи с мегапроекти. След като Пловдив бе избран за Европейска столица на културата през 2019 г., кметовете на трите други финалисти - София, Велико Търново и Варна, обявиха, че ще реализират голяма част от проектите в концепциите си, пише Стандарт.

Пловдив ще има остров на изкуствата. Парче земя насред река Марица - Адата, ще стане център на културата. Островът, на който от години не стъпва човешки крак, ще бъде преобразен по проект "Река на въображението". Ще оживеят и всички места около река Марица, които създават условия за работа на артистите, похвали се кметът на Пловдив Иван Тотев.

Той допълни, че няма време за почивка и още тази седмица стартира реализирането на програмата.

Сред другите идеи на екипа му е създаване на академията "Столивуд", която ще отвори врати в Столипиново. Там местните таланти ще се обучават в тайните на киното, театъра и фотографията. От екипа на фондацията "Пловдив 2019" се надяват да привлекат за лектори творци от ранга на Емир Кустурица, Данис Танович, Тони Гатлиф, които да развият талантите на нашенците. Студентите в Академията "Столивуд" ще правят късометражни филми, ще създадат и свой спектакъл, с който ще гостуват на Световния ромски фестивал "Коморо" в Чехия.

В платформата "Регионал" пък ще се впишат и Родопите с голям фестивал "Европейски приказки в Родопите", чиято кулминация е в с. Гела. Кметството предвижда и акция "Rent-a-Баба", с която по-възрастните хора от региона ще посрещат в домовете си артисти от цял свят, които пристигат в Пловдив през 2019 г.

Градът под тепетата планира и концерти като "Балканска музика в Пловдив", за който участие са потвърдили Горан Брегович, DJ Shantel, Fanfare Ciocarlia. Тютюневите складове в града също ще се превърнат в място за култура, а "Капана" - в град на творческите индустрии.

Сред идеите за привличане на туристи е планирано дори бомбоубежищата ще станат алтернативни пространства за изкуство. Градът ще бъде домакин и на Пловдивско биенале, ще има международни форуми като среща на колекционерите от Европа, лятно арт училище, танцови проекти. След 5 години Пловдив ще се изпълни с десетки концерти - джаз, симфонични и оперни.
 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2425 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2014.09.10 | 12:42

5
Балканска цигания до шия.

2014.09.10 | 12:42

4
za nashte upravnici e dobre dase nalivat pri v ciganizaciqta na balgariq naredeno ot licimerite ot ec i usa 4estito

2014.09.10 | 12:42

3
bravo bratq balgaroubiici nalivaite pari za ciganite a balgarskite deca da umirat ,prosto sam omerzen ot politikata sreshtu balgarite

2014.09.09 | 14:04

2
това което чета е наливане на пари в циганското гето и островът е техен затова не ходят там хора и от столивуд ще ви отанат само бетонни блокови до две години

2014.09.09 | 09:57

1
циганизация, защо не ми пускате поста няма никакви обиди на расова основа. ама вие и истината не искате да чуете смешници

Добави коментар

Водещи новини