Воини в римски доспехи показаха бойни изкуства отпреди 2000 г. (снимки)

  • 14 април 2014 11:43

  • 3800
  • 0
Воини в римски доспехи показаха бойни изкуства отпреди 2000 г. (снимки)
© Булфото

Воини в римски доспехи показаха в неделя бойни изкуства отпреди 2000 г. в древноримския град Никополис ад Иструм край великотърновското село Никюп. Със зрелищните демонстрации приключи международно изложение “Културен туризъм”.

Възстановката на античните воински ритуали бе извършена от “Първа тракийска кохорта” и “Първи италийски легион” към Съвета по туризъм в Свищов.

Присъстващите имаха възможност да се запознаят с доспехите и одеянията на легионерите, да пипнат оръжието им и бойните символи.

Гостите на мероприятието научиха подробности и за символите на легиона. Сред тях са орел с разперени криле, изработен от злато, сребро и мед, както и бойно знаме с изобразен върху него глиган. Историците разказаха, че набирането на легионерите е ставало през март и април, а през зимата те се занимавали със строителство на крепости, пътища, сгради.

Сред каменните останки на българския Помпей оживяха старинни ритуали и занаяти. Кръшни девойки се превъплътиха в ролята на весталки и знатни римлянки. Показани бяха и старинни занаяти - ковачество, сечене на монети, грънчарство, каменоделство.

На поляните между римски колони и капители имаше стрелби с лък, а щастливци от публиката успяха да изпробват доспехите. В казани върху накладени огньове къкреха римски ястия за предвидените дегустации. Имаше и разходки с колесница. В агората бе представена римска сватба.

За любителите на историята и археологията бяха изнесени и беседи.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3800 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини