"Моцартови празници" започват от днес в Правец

  • 15 август 2013 16:22

  • 803
  • 0
"Моцартови празници" започват от днес в Правец
©

Фестивалът "Моцартови празници" стартира днес в Правец. Началото е от 20:30 часа със спектакъла на операта "Аида" от Джузепе Верди с диригент Джовани ди Стефано от Италия и режисьор Огнян Драганов, както и с участието световноизвестната българска оперна изпълнителка Цветелина Василева, специализирала в Миланската скала, а по-късно изявявала се в "Ковънт гардън" в Лондон и "Метрополитън опера" в Ню Йорк.

В състава на солистите са още Марио Чанг от Канада, Анна Мария Кюри от Италия, Кирил Манолов, Деян Вачков, Пламен Бейков, Илина Михайлова, Стилиян Минчев, както и хорът, балетът и оркестърът на Държавната опера в Русе.

"Моцартови празници" започва с Верди по случай 200-годишнината от рождението на италианския композитор, а по същия провелият се по-рано този месец фестивал на музикалния филм във Велинград откри с "Набуко".

Останалата част от продължаващото до края на седмицата събитие в Правец ще бъде изцяло посветена на творчеството ан Волфганг Амадеус Моцарт. На 16 август петък програмата продължава със "Сватбата на Фигаро", където солист е Виктор Голдберг от Израел, а в събота от 11 ч. ще бъде обърнато внимание на детската аудитория с предназначената за тях опера "Бастиен и Бастиена". Вечерта ще бъде посветена на балетния спектакъл "Чудото на Европа" със солисти и ансамбъл от "Балетто дел суд" (Италия).

Фестивалът ще закрие с концерт "В. А. Моцарт - класика, рок и джаз", в който ще участват Йълдъз Ибрахимова, хард рок музикантът Николо Коцев, както и изпълнители от Косово, Македония и отново канадецът Марио Чанг.

Във всеки от дните на събитието ще бъдат прожектирани филми за Моцарт, както и записи на оперни спектакли.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
803 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини