РИМ - Велико Търново с 20 000 лв. за археология

  • 12 юни 2013 15:23

  • 2048
  • 0
РИМ - Велико Търново с 20 000 лв. за археология
©

Регионалният исторически музей във Велико Търново има осигурен бюджет от 20 хил. лв. за новия археологически сезон, каза Иван Църов, директор на музея. По думите му, вече са определени екипите, които ще работят по археологическите обекти в областта, предаде БТА.

Два екипа под ръководството на археолозите Недко Еленски и Александър Чохаджиев ще работят по изследването на две праисторически селища в землищата на селата Джулюница и Петко Каравелово.

През този сезон разкопките в римския град Никополис ад Иструм ще се осъществяват без учените от университета в Нотингам, които през последните години участваха в съвместни експедиции с българските си колеги, посочи Църов. Той припомни, че там екипът на доц. Павлина Владкова ще продължи изследването на откритата през миналото лято голяма обществена сграда в района на градския площад.

Предвидени са средства за разкопките в южната част на двора на църквата "Св. 40 мъченици", където археолозите Евгени Дерменджиев и Константин Тотев изследват манастирския комплекс.

Според Иван Църов изненадата през този сезон за археолозите би могла да дойде от екипа на проф. Хитко Вачев, който започва проучване на нов терен, където се предполага, че има запазен средновековен манастир. Теренът е на територията на Велико Търново, но няма да бъде обявено точното му местонахождение предварително заради опасност от иманярски набези, отбеляза Църов. Той уточни, че археолози ще бъдат включени в екипите, които извършват изкопни дейности по инфраструктурни проекти в областта.

За продължаване на разкопките на църквите 3, 4 и 14 на хълма "Трапезица" се очаква финансиране от Министерството на културата, необходими са 15 хил. лв., допълни директорът на музея.

Последвайте канала на

2048 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини