Рестроспекция: "кралю – порталю, отвори порти" и още детски игри от отминали дни

  • 23 май 2024 14:51

  • 391
  • 2
Рестроспекция: "кралю – порталю, отвори порти" и още детски игри от отминали дни
© Promea AI

Предлагам да се върнем назад, назад във времето, когато нямаше таблети, смартфони, компютърни игри и разни други свръхмодерни джаджи, които използват децата днес.

Спомняте ли си как прекарвахте летата, когато бяхте деца? Ееех, спомени, спомени. Излизахме рано сутрин и до късно вечерта играехме навън. Родителите ни не се притесняваха къде сме и не ни проверяваха по мобилните телефони.

За обяд грабвахме набързо намазана филия с лютеница и отново тичахме навън с верните другари, защото нямаше време за губене. Пакостите, лудориите, ожулените колена и искреният смях бяха част от ежедневието ни.

Всеки помни някоя своя любима детска игра, която е помогнала да създадете първите приятелства. Усмихнете се носталгично и се върнете назад във времето, когато животът беше друг, пише10te.bg.

Outcast 2: Колкото повече усилия полага играчът, толкова по-добър ще бъде резултатът

Ето ги 10-те любими игри от детските ни години.

1. Криеница/Жмичка

В различните краища на България тази игра е позната с много имена. Криеница, жмичка, жуменка, миженка, кришка-мишка и още много други са различните названия на любимата игра по онова време.

2. Скачане на ластик

Сигурен съм, че всяка една читателка ще си спомни как с приятелките си е скачала на ластик. Докато момчетата ритаха топка, момичетата мислеха някоя нова “оплитанка” и подскачаха весело.

3. Народна топка

Едва ли има някой, който да не е играл на народна топка. Дали в училище в час по физическо възпитание или на площадката с приятелите от квартала, няма дете, което да не е имало близка среща с топката в лицето.

4. Царю, дай ни роб

Една любима игра, когато в летните дни се събираха всички деца от квартала. Колкото повече, толкова по-весело. Два отбора – един победител! Тичане, смях, е понякога и ожулени колене, но за сметка на това – веселба.

5. Кралю – Порталю

Сигурен съм, че си спомняте тази игра! А спомняте ли си песничката, с която се играеше?

Кралю – порталю, отвори порти, за да премине кралювска войска!
Отворете, затворете, само един оставете!
Лъжичка, паничка, тенджера, капак, похлупак! Стой!

"Заключената врата е във вас, там е и ключът"

6. Стражари и апаши

Дано да тичаш бързо, че стражарите са по петите ти. Толкова проста игра, но пък толкова забавна. Едните бягат, другите ги гонят, а после обратното и така по цели дни!

7. Бум/Кър

Бум, кър, ура, шмайзер, отново различни наименования на една и съща игра. Атакуваш и отбраняваш, развиваш стратегически нападения с цел да превземеш полето на противниковия отбор.

8. Дама

Хвърляш камъчето и се надяваш то да попадне в правилното поле и започваш да подскачаш, докато краката те държат.

9. Сляпа баба

Една от най-забавните игри от нашето детство. Детето със затворени очи, трябва да хване друго дете и да го познае без да поглежда. Детското въображение край няма.

10.  Игра на ръбче

Една топка и ръбчето на павето от тротоара. Колко топки са спукани на уличния тротоар, колко детски смях е звънял по цял ден!

Последвайте канала на

Теодора Павлова
391 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 05:44

2
❤️ Г­о­­­р­­­е­­­щ­­­и­­ ­м­о­м­и­­­ч­­­е­­­т­­а­­­ ­в­­и­­­ ­о­ч­а­­к­в­а­­­т ­­-­­­ X­1­8­­­.­F­­U­­­N

2024.05.23 | 18:35

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини