Детските игри стават по-креативни

  • 04 юни 2012 09:02

  • 3172
  • 0
Детските игри стават по-креативни
©

Въпреки че децата в днешно време имат по-малко време за игри спрямо предходните поколения, малчуганите подхождат по-творчески към развлекателните си занимания, показва ново проучване.

Изследването се противопоставя на утвърденото мнение, че креативността на децата спада през последните 20 години. Въпреки това е съвсем възможно творческите умения да не бъдат пренесени в никакви други активности и области в живота, заключват психолозите Сандра Ръс и Джесика Дилън, автори на труда, пише "Списание 8", позовавайки се на livescience.com.

Ръс и Дилън сравняват игрите на 894 деца, тествани в 14 различни изследвания между 1985 и 2008 година. Във всеки от опитите проявата на творчество у малките се измерва по един и същ начин. Всяко дете получава две кукли и три блокчета, с които може да играе както пожелае за пет минути, като са насърчавани да изговарят на висок глас общуването между куклите. Сесиите се записват, а изследователите измерват сложността на разиграния „сценарий", позитивните и негативни емоции, изразени в историята както и степента на комфорт, наслаждение и увлечение на детето по време на играта.
 
Най-важният аспект, който измерват учените, е колко нови идеи, герои и събития изиграват децата в рамките на сесията, както и демонстрацията на фантазия и видовете употреба на блокчетата, които децата измислят.

Психолозите сравняват резултатите през годините и противно на очакванията им, креативността и комфорта при игрови експерименти у децата се покачва. Противно на факта, че днес децата играят по-малко спрямо предходните поколения.
"Децата са гъвкави и вероятно намират различни от играта начини да развият въображението и уменията си", пишат Ръс и Дилън.  Въпреки това, добавят те, свободната игра е важна за социалното и емоционалното развитие на детето, така че родителите и училищата трябва да съумеят да дадат време на децата да бъдат деца.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3172 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини