Създателите на играта “Фортнайт” наемали психолози, за да я направят максимално пристрастяваща

Създателите на популярната компютърната игра “Фортнайт” наемали психолози, чиято работа била да я направят максимално пристрастяваща. Това показват данни от едно от първите дела срещу гейминг пристрастяване.

Преди време СЗО въведе в списъка си с болести пристрастяването към компютърни игри. До момента обаче не е имало нито един случай на официални правни действия срещу която и да е компания и игра. Делото е поведено от родители на дете, което “провалило живота си”, играейки “Фортнайт”, предаде БТВ.

“Епик геймс” години наред наемат психолози, за да подобрят “Фортнайт” и да я направят максимално пристрастяваща”, твърди адвокат Алесандра Чартранд, която представлява родителите. “Те пускат на пазара тази изключително пристрастяваща игра, която е насочена към младите. В нашия случай – двама родители. Те казват, че ако са знаели колко е пристрастяваща и как ще развали живота на детето им, никога нямаше да му позволят да я играе”, допълва Чартранд.

Адвокатът стига и още по-далеч, като прави паралел със случай от 2015 г., когато тютюневи компании бяха обвинени, че не предупреждават достатъчно колко пристрастяващи са цигарите.

Това не е първото дело срещу “Епик геймс” – в миналото те са обвинявани, че използват хазартни техники, които целят да накарат малки деца да залагат истински пари в играта. Към момента няма коментар от тяхна страна по текущото дело.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Игри

още

Анкета

Слушате ли подкасти?

Слушате ли подкасти?

Избрано от Интернет