Екшън игрите подобряват сензорно-моторните умения, обявиха американски учени

  • 17 ноември 2014 07:40

  • 4145
  • 2
Екшън игрите подобряват сензорно-моторните умения, обявиха американски учени
© Getty Images/Guliver

Екшън игрите подобряват способностите за овладяване на нови умения, съобщи в. "Дейли телеграф", цитиран от БТА. Те усъвършенстват сензорно-моторните умения.

Хората, които ги играят, се научават по-лесно да карат колело или да пишат на клавиатура.

За придобиване на ново двигателно умение обикновено е необходимо развиване на нов вид координация между зрението и движението. С подобни умения по-бързо се преминава към фазата на по-опитно изпълнение с по-добра координация, без човек да мисли съзнателно какво прави.

Учените от университета на Торонто са работили с 18 геймъри и 18 души без подобни пристрастия. Те е трябвало да следят малък квадрат на екран с компютърна мишка. Първоначално никой нямал предимство, но геймърите много бързо станали по-добри.

Учените обясняват, че мозъкът непрекъснато предвижда какво следва – в разговор, при шофиране или при по-сложни действия като хирургията. За целта хората изграждат модели на света. Колкото по-добър е моделът, толкова по-добро е изпълнението. Изследването показа, че екшън игрите подобряват изграждането на модели.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4145 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.05.28 | 14:22

2
Сигурно е вярно, но едновременно с това се привиква към насилието, заложено в сюжета на играта и се стига до рефрлекторен отговор на агресия или до превантивна агресия. И това става автоматично. Момчетата на снимката сигурно вече карат колело, но след достатъчно упражнения няма да различават виртуалното насилие от реалното.
Ххахахаха

2014.11.18 | 12:27

1
По тъпо изказване никога не бях чел , честно . Може би няколко случая от милиарди геймъри да се повлияли от насилието , но като се замислиш 30-40% от хората които се напиват са агресивни , така че , моля не пиши глупости.

Добави коментар

Водещи новини