Френска актриса призова за разследване на сексуалните престъпления и сексизма в киното

  • 01 март 2024 13:37

  • 575
  • 1
Френска актриса призова за разследване на сексуалните престъпления и сексизма в киното
© Getty Images

Френската актриса Жудит Годреш призова за разследване на сексуалните престъпления и сексизма във френската филмова индустрия, съобщи Асошиейтед прес.

Годреш свидетелства емоционално пред комисия във френския Сенат, разказвайки за собствения си негативен опит в тийнейджърска възраст. "Всички знаят какво се случва в киното, насилникът е дегизиран като режисьор, който кара малките момичета да страдат, да плачат. Определя им среща и става техен притежател", каза Годреш.

Видимо развълнувана, Годреш заяви, че не е знаела, че има право да каже "не".

Актрисата живее в Холивуд от много години. Жудит Годреш изнесе драматична реч на церемонията по връчването на френските кинонагради "Сезар" през миналата седмица. Говоря колкото мога по-силно, но засега нищо не се случва, защото системата е такава от много години, каза тя пред Асошиейтед прес в четвъртък.

И декораторка обвини Жерар Депардийо в сексуален тормоз

Мисля, че има нещо особено във френското общество, което го държи в Средновековието, допълни актрисата.

Петдесет и една годишната Годреш обвинява двама френски режисьори в изнасилване и сексуално посегателство, когато е била съответно на 14 и 15 години. Режисьорите са били над 40-годишни. И двамата мъже отричат вина, предаде БТА.

Годреш обвини и Харви Уайнстийн в сексуално посегателство във времето, когато е била на 24 години. Според френски медийни публикации случилото се с Годреш е с изтекла давност.

Годреш заяви, че е чувствала подкрепа в САЩ, когато е разказала за извършеното от Уайнстийн, но не и във Франция, където режисьорите все още се смятат за свещени фигури с голяма власт. "Надявам се, че нещата ще се променят. Ще се променят ли? Вярвам в действията, не в аплаузите", допълни тя.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
575 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.03.01 | 21:47

1
Отслабването без диета и гладуване не е мечта - това е реалност. Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни. Съветвам всички с наднормено тегло да пробват.----> gg.gg/ketoexpo

Добави коментар

Водещи новини