"Берлинале" се разграничи от пропалестински пост в Инстаграм

  • 26 февруари 2024 10:46

  • 245
  • 1
"Берлинале" се разграничи от пропалестински пост в Инстаграм
© Getty Images

Организаторите на кинофестивала в Берлин се разграничиха от антиизраелски пост в Инстаграм, посветен на конфликта в Близкия изток, който е публикуван в един от акаунтите на "Берлинале", съобщи ДПА.

"Каналът на "Панорама" в Инстаграм беше хакнат и бяха публикувани изявления за войната в Близкия изток, които не произлизат от фестивала и не представляват позицията на "Берлинале", заяви говорител на фестивала пред ДПА в неделя вечерта. 

"Фактът, че някой злоупотребява с канала на "Берлинале" в социалните мрежи за антисемитска реч на омразата, е недопустим", каза говорителят. Постовете са били изтрити незабавно и се провежда разследване за това как е възникнал инцидентът. "Ние сме повдигнали обвинения срещу неизвестни лица. Осъждаме това престъпно деяние по възможно най-категоричен начин", продължава говорителят.

Скрийншотове от акаунта на секция "Панорама" на "Берлинале" бяха разпространени в социалната мрежа Екс в неделя. На една от снимките е лозунгът "Свободна Палестина - от реката до морето". 

Българка грабна приза "Европейска изгряваща звезда" на "Берлинале": Ще се видим на Оскарите

Лозунгът означава, че трябва да има свободна Палестина в района от река Йордан до Средиземно море - което включва района, в който се намира Израел.

По време на церемонията по връчването на наградите на "Берлинале" в събота вечер няколко режисьори направиха изявления за войната в Газа, които бяха посрещнати с критики - основно, че при обвиненията срещу Израел не са споменати атаките на "Хамас" на 7 октомври, отбеляза БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
245 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 09:43

1
❤️ Г­о­­­р­­­е­­щ­­­и­ ­­­м­о­м­и­ч­­­е­­­т­а­­ ­­в­­и­ ­­­о­­ч­а­к­в­а­­т ­-­­­ X­­­1­­­8­­.­­­F­­­U­­­N

Добави коментар

Водещи новини