Египет иска да блокира "Нетфликс" заради чернокожата Клеопатра

  • 20 април 2023 11:57

  • 3354
  • 3
Египет иска да блокира "Нетфликс" заради чернокожата Клеопатра
© YouTube
Слушай новината Слушай новината

Официално искане за блокиране на „Нетфликс“ в Египет е подал египетският адвокат Махмуд ал Семари, съобщава Би Би Си. Причината е документалният сериал за Клеопатра с тъмнокожа актриса в главната роля. Ал Семари обвинява компанията в нарушаване на местните медийни закони и налагане на идеите за „афроцентризъм“, което включва „слогани и надписи, насочени към изкривяване и унищожаване на египетската идентичност“.

Против сериала се обяви и известният археолог, бивш министър на древността на Египет Захи Хавас. В интервю за вестник „Ал Масри Ал Йом“ той нарече версията, че Клеопатра е тъмнокожа „абсолютна неистина“.

Клеопатра е била чернокожа, твърдят историци

„Клеопатра е била гъркиня по произход, кожата ѝ е била светла, а не тъмна“, твърди ученият, като добавя, че единствените тъмнокожи владетели на Египет са били представителите на кушитската династия от 747 – 656 г. пр. Хр.

„Нетфликс“ се опитва да внесе смут и объркване, като разпространява лъжливи и подриващи твърдения, че в основата на египетската цивилизация стоят тъмнокожи“, казва археологът Хавас и призовава обществеността в страната да изрази публично протеста си срещу стрийминг платформата.

Четирисерийният документален филм за Клеопатра ще излезе през май. Ролята на известната владетелка на Египет ще бъде изпълнена от британската актриса от смесен произход Адел Джеймс. В трейлъра, пуснат на 12 април, се споменава, че Клеопатра е принадлежала към династията на Птолемеите, но един от интервюираните казва „Помня, че баба ми казваше – все тая какво ти казват в училище. Клеопатра е била тъмнокожа“, пише "Площад Славейков".

Продуцентката на филма Джейда Пинкет Смит заявява, че иска да разкаже историята на Клеопатра, „защото не толкова често виждаме или чуваме за тъмнокожи царици“. След реакциите срещу подобна интерпретация на историята актрисата Адел Джеймс написа в Туитър: „Ако не ви харесва подборът на актьорите, не гледайте сериала“.

Морска биоложка за "Ариел": Логично е русалките да са тъмнокожи

Клеопатра е родена в египетския град Александрия през 69 г. пр. Хр. Тя е последната царица от гръкоезичната династия, основана от пълководеца на Александър Македонски – Птолемей І. Клеопатра наследява трона от баща си Птолемей ХІІ през 51 г. пр. Хр. и управлява до смъртта си през 30 г. пр. Хр. През последните години от управлението ѝ Египет е завоюван от Рим. Не е известно коя е майката на Клеопатра, но според една от теориите, тя е била незаконородена дъщеря на Птолемей от една от наложниците му. Теоретично, майка ѝ би могла да бъде и тъмнокожа. Но бюстът на Клеопатра, направен приживе, който днес се съхранява в „Алтес Музеум“ в Берлин, е по-скоро на европеидна млада жена без белези на африкански гени, коментират експерти.

През 2020 г. възмущението на обществеността бе предизвикано от съобщение за друг филм за Клеопатра с израелската актриса Гал Гадот в главната роля. Тогава реакциите бяха, че кожата ѝ е твърде светла, за да изиграе египетска царица.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
3354 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
гневен

2023.04.20 | 21:51

3
същите изроди вкараха гаден,смръдлив НЕГРО,като ТРАКИЙСКИЯ ОРФЕЙ!!!! отврат!!!
Някой

2023.04.20 | 13:45

2
Болния свят въздига мангалите и педалите.Демек деградиралия урудлив запад,там нормални няма.Дано потоп ги удари скоро
мда

2023.04.20 | 12:07

1
Ционистите, каквито филми направят във сатанинския Холивуд, това е истинската история за Света.

Добави коментар

Водещи новини