Теодор Ушев започва снимките на нов български филм

  • 09 септември 2020 11:40

  • 506
  • 4
Теодор Ушев започва снимките на нов български филм
© Булфото (архив)

Снимките на първия си пълнометражен игрален филм в България започва през септември световноизвестният режисьор на анимационни филми Теодор Ушев, съобщиха от екипа му. Лентата е с работно заглавие "Фи1.618", екранизация е по романа "Пумпал" на Владислав Тодоров, който е и сценарист, и продуцент, заедно с Орлин Руевски.

Фантастична, сюрреалистична приказка, филмът прави заявка за новаторство в българското кино като първата антиутопия, снимана у нас. Като жанр в литературата и киното, антиутопията често описва въображаемо място или общество, където настоящи обществени тенденции се превръщат в отблъскващи крайности, какъвто е и сюжетът.

Историята разказва за нова нация от вечни, биологически съвършени хора - биотитаните, които се готвят да напуснат Земята завинаги, подготвяйки за мисията кораба Пумпал. В тази утопична реалност, главните герои Гаргара и Криптон ще се опитат да преборят предизвестената развръзка и да обърнат историята. Ще преминат през различни приключения в постоянна надпревара с времето и във вечната битка между любовта и злото, човешкото и безскрупулността.

В Ямбол завършва панорама на любими български филми

Двете водещи роли са поверени на актьора Деян Донков ("Стъпки в пясъка", "Ако някой те обича", "Аз съм ти", "Изпепеляване", "Емигранти", "Каръци"), който ще играе завръщащия се към човешки образ Криптон, и младата актриса Мартина Апостолова (с международно признание за ролята си във филма "Ирина" и наградата "Европейска изгряваща звезда" на "Берлинале", 2020), която ще се превъплъти в неговия водач към истината - мъдрата и смела Гаргара.

Зад камерата застава операторът Емил Христов, работил за десетки документални и игрални филми. Дизайнер на продукцията е Сабина Христова, а костюмите са на Велика Прахова.

Филмът ще бъде сниман в рамките на месец - на различни локации в страната, като знакови сцени ще бъдат заснети около Бургас и Костенец. Това е вторият игрален филм на Ушев (след късометражния "Кристин, която маха от влака", част от омнибуса "8.19"), но ще бъде първият му пълнометражен режисьорски проект у нас. Очаква се да излезе на екран през 2022 г. като копродукция между България, Канада и Франция с финансовата подкрепа на Националния филмов център и община Бургас.

Последвайте канала на

Novini.bg
506 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Kon

2020.09.09 | 11:58

1
Izrod
Kon

2020.09.09 | 11:59

2
Tema, kak se trepyat polizai
Ушев,

2020.09.09 | 13:31

3
да се хваща за ушите и дим да го няма,да не го хванем ние.

2020.09.09 | 13:50

4
И този е един самозванец. Кръгла нула като дизайнер. Не зная какво толкова му се прехласват. Corel по милост му дадоха навремето награда не за друго, а защото не бяха чували за България. Стори им се екзотичен. А той си повярва. Стой си в Канада и си прави визитки Ушев и не се занимавай с неща, които не разбираш.

Добави коментар

Водещи новини