Филмът за Ботев "На прощаване" с първа официална премиера в Калофер (снимки)

  • 06 януари 2019 16:56

  • 727
  • 0
Филмът за Ботев "На прощаване" с първа официална премиера в Калофер (снимки)
© Фейсбук/На прощаване - филм за Ботев

Документалният филм "На прощаване", посветен на живота и делото на Христо Ботев, имаше своята първа официална премиера. Късометражната лента бе включена в официалната програма на тържествата по повод 171 години от рождението на поета революционер.

Автори на 41-минутния филм са Борислав Марков - като режисьор, и Атанас Янев - като сценарист.

С особено вълнение, пред препълнената с желаещи да видят "На прощаване" Лекционна зала на НМ "Христо Ботев", те споделиха за идеята, творческите търсения и реализацията на проекта.

Бях на връх Ботев и искрата дойде в разговор с хората там за този истински българин, откровен бе Борислав Марков, цитиран от karlovo.tv

Благодарен съм, че съм част от този проект, добави Атанас Янев.

Според тях на българската история не трябва да се гледа избирателно, защото например и във времето на Ботев има два свята. И те трябва да се покажат. Акцент в творческата разработка е и връзката между Калофер, Враца и Козлодуй. Едно от посланията, които прозвучаха от "На прощаване", бе: "Днес все по-често правим компромис със свободата си. Днес живеем, за да умрем, а Ботев умря, за да живее". И още: "Докато едни мъже се борят за свободата, други се крият зад дуварите. Това са двете страни на една монета, която българите колекционират в съзнанието си".

Директорът на НМ "Христо Ботев" Ася Николова връчи почетен плакет с лика на Ботев на авторския екип. Тя благодари на всички присъстващи за уважението и особено на младите хора, дошли да почетат паметта на Ботев. "Днес малко се говори за Ботев, той е най-свободолюбивият човек на света, а свободата е отговорност. Първите кадри на този филм бяха направени преди една година на 6 януари. 2018 бе обявена като година на Ботев и тя премина тихо, но който си е свършил работата, свършил, който не е, носи своята отговорност пред историята, сподели пред присъстващите Николова.

Лентата е копродукция на "България ин моушън пикчърс" и Национален исторически музей.

Екипът на филма подари и авторска видео визитка на НМ "Христо Ботев".

Последвайте канала на

Novini.bg
727 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини