Митрополит Кирил: Ако ме изберат за патриарх, ще приема

  • 12 ноември 2012 06:22

  • 4642
  • 2
Митрополит Кирил: Ако ме изберат за патриарх, ще приема
©

В интервю за "Монитор" Варненският и Великопреславски митрополит Кирил и наместник-председател на Светия синод на Българската православна църква казва, че до организирането и провеждането на Патриаршески събор няма да предприема никакви промени в църквата, дори административни.

"Ще се занимавам само с организирането, свикването и провеждането на Патриаршеския събор, който е различен от църковно-народния събор, и е за избиране на нов патриарх и митрополит Софийски, както се съвместяват тези две длъжности според Устава на Българската православна църква. За това е необходимо да се прегледа и подготви изрядно цялата документация за самия избор. Трябва да се анализира състоянието сега, да се види какви пропуски има и да се направи перфектна организация, за да бъде изборът каноничен и по законоустановения ред. Бъдещият патриарх трябва да е колкото се може по-добър. Който и да е, ще има един много трудно достижим коректив преди себе си, като личността на Светейшият ни покоен патриарх Максим, който беше изключителен човек, дипломат и изряден монах. Във всички случаи, той трябва да следва неговите дела, както и да е енергичен като предишния патриарх Кирил, но е редно да е и просветител и духовен обединител на нацията като патриарх Евтимий. Не бива да забравяме, че ролята на архиереите и духовниците в управлението на БПЦ също не е малка, те също имат отговорности, от тях също се изискват качества. Всеки един от нас, според отреденото му място, носи и трябва да носи достойно своята отговорност пред Бога и православния български народ", добавя той.

Наместник-председателят на Светия синод смята, че недоверието към Църквата е преодоляно: "Фактът е изпращането на дядо Максим. Толкова много хора не бяхме очаквали, а това означава, че обществото вече ни вярва, че осъзнава и възприема своята църква като кораб на спасението и институция, неподвластна на времето, политиката и личните пристрастия. Действително, има и някои по-малко достойни свещеници и дори архиерей, но не бива да акцентираме върху тях. Ето, Светият синод на своето заседание в събота, взе едно правилно и на канонична основа решение, тъй като неговите членове милеят за каноничността и законността в БПЦ".

Той казва, че няма да има промяна на устава на БПЦ преди провеждането на каноничния Патриаршески събор: "Според устава на БПЦ църковно-народен събор, който може да прави изменения, се свиква от патриарх, а ние сега такъв нямаме. Няма да правим неканонични неща, каквито бяха направени, но вече ги преодоляхме".

Попитан дали ще си направи отвод, ако бъде издигната кандидатурата му за патриарх, митрополит Кирил казва: "Ако това се случи, аз трябва да приема така, както приех и решението на Светия синод да бъда наместник-председател. Аз нямам право да се оттеглям, защото това е гласувано доверие, от една страна, а от друга - това е послушание, което като монах трябва да изпълня. Ние даваме обет за послушание, нестяжение и безбрачие. В Църквата има послушание, то е основно задължение и основна добродетел. Дори ако човек няма голямо основание, няма право да отказва длъжност, която по-висшестоящият, в случая членовете на синода, посочват. Когато то се изпълнява, няма място за лични амбиции. Дядо Максим беше подложен на гонения по време на разкола, притесняваха го, искаха неговата оставка, но той не се оттегли, защото изпълняваше своето послушание - да бъде патриарх на народа, който го е избрал.
Самият аз не бих издигнал кандидатурата си. Имам хубава епархия – Варна, слънце, прекрасна природа. Ако обаче ми я издигнат, нямам право да казвам „не”.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4642 2

Коментари 2

Добави коментар

2012.11.12 | 18:44

2
А такаа избухва скандала с колата дето и американският президент нямал и го избират точно него, и те така те.
инж.

2012.11.12 | 18:44

1
Този луд ли е? Какво значи имал хубава епархия... Негова собственост ли е? Какво да правят тези с лошите епархии ? Не е ли едно и също слънцето навсякъде, дядо попе, не свети ли за всичко еднакво...

Добави коментар

Водещи новини