Само в 22 страни в света нямало "британска следа"

  • 07 ноември 2012 10:20

  • 1266
  • 3
Само в 22 страни в света нямало "британска следа"
©

През вековете Великобритания е била държава, в която слънцето никога не е залязвало. Това твърди Стюарт Лейкок в своята книга "Всички страни, които завладяхме". Според изданието, монархията не е воювала само в 22 държави.

В книгата, за идеята за която авторът разказва, че му е хрумнала, щом неговият 11-годишен син го запитал колко страни е завоювало Обединеното кралство, се отбелязва, че влиянието на Великобритания се оказало много по-голямо, отколкото се е смятало досега. Внимателният преглед на историята показва, че страната е загубила едва 10% от всички войни, които е водила. "Резултатът бе зашеметяващ дори и за мен, въпреки че сравнително добре познавам историята", казва Лейкок.

Любителят-историк уточнява, че в своето проучване той е подходил по следния начин: подредил е държавите по азбучен ред, след което се запознал с тяхното минало. Щом попаднел на британски "следи" в историята им, веднага си ги отбелязвал. И така, докато най-накрая не останали само 22 държави, за които Великобритания никога не е воювала или не е изпращала свои войски. Това са Андора, Беларус, Боливия, Бурунди, Централна Африка, ЧАД, Гватемала, Конго, Сан Тома и Принсипи, Люксембург, Киргизстан, Лихтенщайн, Мали, Маршалови острови, Монако, Брегът на слоновата кост, Монголия, Парагвай, Швеция, Таджикистан, Узбекистан и Ватикана.

Последвайте канала на

1266 3

Коментари 3

Добави коментар
До 1

2013.01.22 | 22:04

3
Аз се сещам за едно нещо, което е определило бъднините на България веднага след Освобождението, и за което англичаните са имали решаваща дума - Берлинския диктат от 1878г. А има и още много решения взети с дейното участие на албиончетата, в които англичаните в качеството си на гъркофили и сърбофили са ни прее*авали.

2013.01.22 | 22:03

2
Първа Световна Война - Дойран. Англичаните не оцеляват срещу ген. Вазов. Затова няма сведения за тях.

2013.01.22 | 22:03

1
За британски "следи" в България след дълго главоблъскане се сетих единствено за бомбардировачите през 2-рата световна война, но дори и за тях не съм сигурен дали не са само американски. Ако някой се сеща нещо...

Добави коментар

Водещи новини