Намаляват младежката безработица със 7% за 18 години

  • 02 ноември 2012 20:55

  • 1527
  • 1
Намаляват младежката безработица със 7% за 18 години
©

През 2020 г. младежката безработица (15-29 г.) в България трябва да намалее до 7%. Тази свърхамбициозна цел си поставя министерството на труда в актуализираната стратегия по заетостта (2012-2020 г.). Проектът на документа е публикуван за обществено обсъждане, пише Труд.

Изпълнението на задачата изглежда като почти невъзможна мисия, ако се има предвид, че по данни на Евростат към септември т.г. безработните до 25-годишна възраст у нас са почти 30% от всички млади. Делът им нараства всеки месец, тъй като през последните години фирмите много трудно наемат хора без професионален опит.

За да се изпълни целта на социалното министерство, през следващите 8 години младите българи без препитание трябва да намалеят повече от три пъти. Според министерството на труда повишаването на заетостта ще се постигне, като се подобри връзката между образование и нуждите на пазара на труда. Освен това трябва да се увеличат и стажовете на учащи и млади специалисти в реална работна среда. Преди два дни БСК обяви, че с изключение на завършилите технически университет, само 20% от висшистите работят това, за което са учили. Мярка за повишаване на заетостта е и намаляването на децата, които преждевременно отпадат от училище.

Основна цел на стратегията е през 2020 година 76% от българите между 20 и 64 г. да имат препитание. По данни на НСИ през второто тримесечие на т.г. работа имат едва 62,6% от българите в тези възрастови граници. Според стратегията тенденцията ще се пречупи чрез “по-високо участие на младежите, по-възрастните лица и нискоквалифицираните работници, както и чрез по-добро интегриране на легалните мигранти”.

Последвайте канала на

Novini.bg
1527 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ХА-ХА ГОЛЯМ МАЙТАП

2012.11.03 | 10:02

1
При положение че българите масово имигрират след 18 години със сигурност безработицата ще намалее !

Добави коментар

Водещи новини