Безработицата в еврозоната достигна нов рекорд

  • 01 ноември 2012 06:14

  • 928
  • 1
Безработицата в еврозоната достигна нов рекорд
©

Безработицата в еврозоната достигна нов рекорд, като повече от един на всеки четирима души в Гърция и Испания е без работа, пише "Индипендънт".

В момента в 17-те страни, които споделят еврото, 18.49 милиона души са безработни, съобщи европейската статистическа служба ЕВРОСТАТ, като 146 000 души са се присъединили се към редиците на безработните през миналия месец.

Безработицата сред младежите се е покачила до 23.3% в сравнение с 21% по време на същия период на миналата година.

Перспективата за висока и увеличаваща се безработица, особено сред младите работници, се очаква да убеди Европейската централна банка да намали основния лихвен процент през новата година от настоящата му рекордно ниска стойност от 0.75%, за да подкрепи отслабващата икономика, която вероятно е изпаднала в рецесия през третото тримесечие, казват анализатори.

В контраст с надеждата за стимули от ЕЦБ обаче Брюксел и повечето правителства от еврозоната приоритизират съкращенията в разходите си пред схемата за създаване на работни места, въпреки прогнозите, че ситуацията през следващите месеци ще се влоши.

Последвайте канала на

Весела Найденова
928 1

Коментари 1

Добави коментар
o&k

2012.11.01 | 09:01

1
Къде се спотайва сега оня,дето ни караше да емигрираме и да бягаме от БГ,пък не каэва накъде?Най-вероятно човека си е най-обикновен фиэкултурник в някое даскало и има предвид да бягаме на място!:)

Добави коментар

Водещи новини