ЕК не иска найлоновите торбички

  • 01 ноември 2012 20:15

  • 1006
  • 0
ЕК не иска найлоновите торбички
©

От Европейската комисия обмисляме инициатива, която ще се превърне в инструмент за забрана за използването на полиетиленови торбички. Това каза на семинар "Управление на отпадъците" Джордж Кремлис от Генерална дирекция "Околна среда" на ЕК.

Експертът изрази възхищението си, че МОСВ вече е предприло мерки и се стреми да намали използването на найлонови
торбички
.

България е една от малкото страни в Европа, която все още се справя с отпадъците си, чрез изхвърляне на сметищата, каза Кремлис. Той отчете и разработването на системи за компостиране и производството на енергия от отпадъците и оцени реализирането на тези намерения като добро бъдеще.

Важно е да се подчертае, че рамковата директива за отпадъците от 2008 г. е напълно приложена в България, каза Кремлис. Той отбеляза, че вече е постигнато чувствително намаление на количеството произведени отпадъци у нас, което е факт преди 2013 г. - целева за постигането на подобно намаление.

До края на 2013 г. трябва да се въведат национални програми за превенция на образуването на отпадъци, каза още Кремлис.

По думите му, България в момента трябва да идентифицира всичките си нужди, свързани с околната среда, което ще бъде от голямо значение за създаването на силна оперативна програма за следващия програмен период.

Основни приоритети са намаляване на обема на отпадъците и увеличаване на обема отпадъци, които подлежат на преработване, каза на семинара Реналдо Мендметс от Генерална дирекция "Регионална политика" на ЕК.

Реналдо Мендметс изрази подкрепата си за МОСВ като силен и точен партньор на ЕК и отчете положителното развитие на диалога между екоминистерството и общините. Има редица проекти, които в момента се подготвят и изпълняват, основното предизавикателство на този етап е всички тези проекти да бъдат завършени навреме, посочи той.

Последвайте канала на

БТА
1006 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини