Ураганът Санди връхлетя САЩ

  • 27 октомври 2012 10:27

  • 2101
  • 1
Ураганът Санди връхлетя САЩ
©

Ураганът Санди достигна бреговете на САЩ, след като погуби десетки хора в Карибския регион. По последни данни жертви на стихията в Куба, Ямайка, Хаити и на Бахамските острови са станали 39 души. Санди вече достигна щата Флорида. Край бреговете на Маями бушуват големи вълни, вали пороен дъжд, придружен от силен вятър.

Според метеоролозите ураганът ще се слее с идващи срещу него студени въздушни маси и ще се превърне в ужасяващ природен феномен със силни ветрове, порои, големи приливни вълни, които ще започнат в неделя сутринта (28 октомври) и ще достигнат връхната си точка във вторник (30 октомври). "Метеорологичното чудовище" вече получи името "Франкенсторм", по повод предстоящия следващата седмица празник Хелоуин.

Очаква се новият суперураган да залее цялото източно крайбрежие на САЩ - от Флорида до щата Мейн. Всички градове по североизточното крайбрежие се подготвят за перфектната буря. Извънредно положение бе обявено на територията на щата Вирджиния, в Ню Йорк и Вашингтон. Възможно е движението на влаковете и автобусите на територията на града извън Манхатън да бъде спряно.

Летищата "Ла Гуардия" и "Кенеди", които обслужват дневно стотици хиляди пътници, вероятно ще бъдат парализирани. По предварителна оценка щетите може да надхвърлят 1 млрд. долара. Американските военноморски сили наредиха всички бойни кораби, в това число и атомният самолетоносач "Хари Труман", да напуснат базата в Норфолк. Пентагонът е поставил в непрекъсната готовност близо 61 хил. души от националната гвардия в дванадесет щата и във федералния окръг Колумбия, където е разположен Вашингтон.

Ураганът може да провали и програмата от последните дни на президентската предизборна кампания. Комбинацията от силен дъжд, силни ветрове, големи приливни вълни и вероятно сняг ще затрудни и предварителното гласуване за президент на САЩ.

Последвайте канала на

2101 1

Коментари 1

Добави коментар

2012.10.30 | 09:15

1
И това ако не е работа на Ал Каида пак си е добре!

Добави коментар

Водещи новини