НАП ще проверява партийните дарения

  • 26 октомври 2012 19:16

  • 640
  • 0
НАП ще проверява партийните дарения
©

НАП ще получава данни от Сметната палата на всички дарители на партиите, които са внесли в касите им над 1000 лв., за да проверят данъчните съответстват ли законовите им доходи на дарената сума, пише 24 часа.

До това решение стигнаха юристите от правната комисия на Народното събрание и шефа на Сметната палата Валери Димитров при обсъждането на второ четене на поправките в Изборния кодекс. Пропадна обаче идеята на управляващите в него да се запише, че палатата ще проверява всички дарения над 310 лв.

От ГЕРБ предложиха да се проверяват всички дарения над минималната работна заплата, която догодина ще е 310 лв. В момента даренията над 1000 лева само се качват на сайта на Сметната палата в специален регистър.

Струва ли си за такава дреболия да правим проверки, а и как, като не разполагаме с данъчните досиета, които са в НАП, каза Димитров. Сметната палата разполагала с достъп до данъчните досиета само на тези 6000 българи от висшата власт, които по закон декларират имуществото си пред нея.

Искра Финосова заяви, че ако е необходимо, ще се запише, че НАП се задължава да направи проверката за дарителите. "А вие ще я оповестите на сайта", каза шефката на правната комисия. Накрая това предложение се прие.

Даренията от 310 до 1000 лв. само ще се качват за информация на сайта. Текстовете обаче ще бъдат гласувани следващата седмица, когато правната комисия продължава да обсъжда Изборния кодекс.

Какви ще са последствията, ако одитът установи несъответствие. Сега Сметната палата, като проверява висшите държавници, при несъответствие изпраща информацията на НАП и ДАНС, попита Валери Димитров. Според Фидосова за Сметната палата ще остане задължението само да публикува несъответствието, а данъчната администрация сама да се сезира и да решава дали да прави проверки.

Последвайте канала на

640 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини