Тотю Младенов: Отпускаме 42 млн. лв. за подобряване условията на труд

  • 23 октомври 2012 11:53

  • 737
  • 0
Тотю Младенов: Отпускаме 42 млн. лв. за подобряване условията на труд
©

Усилията за осигуряване на безопасни условия на труд трябва да бъдат общи - и на институциите, и на работодателите, и на работниците и служителите.

Това заяви днес министърът на труда и социалната политика Тотю МладеновТотю Младенов Тотю Младенов Младенов е бивш министър на труда и социалната политика в правителството на Бойко при откриването на национална конференция "Здравословни работни места. Да работим заедно за превенция на риска" в хотел "Шератон" в София. Конференцията е в рамките на двугодишна кампания /2012 - 2013 г./ за здравословни работни места на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа и е насочена към превенцията за намаляване на трудовите злополуки и професионалните заболявания, чрез представяне на добри практики.

Министър Младенов припомни, че за пръв път българските компании могат да кандидатстват за подобряване на условията на труд по Оперативна програма "Човешки ресурси", финансирана от Европейския социален фонд. Той съобщи, че по тази програма са сключени договори с над 24 компании на стойност 30 милиона лева. Отворена е и втора фаза на програмата, срокът за кандидатстване е до 26 ноември. По нея допълнително са предвидени около 42 милиона лева. Работодателите ще могат да кандидатстват с проекти от 50 000 до 200 000 лева, като за средните и малки предприятия финансирането е безвъзмездно, а за големите е необходимо съфинансиране от 20 на сто.

Поради травматизъм у нас през 2010 г. повече от 1 милиард са загубите от работно часово време, т.е. непроизведен брутен вътрешен продукт, съобщи Стойчо Симов от Асоциация на индустриалния капитал в България. Той посочи, че през последните години у нас делът на смъртните случаи поради аварии и злополуки непрекъснато намалява. По данни на АИКБ над 85 на сто от предприятията в страната осигуряват профилактични медицински прегледи на персонала си.

Последвайте канала на

БТА
737 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини