Най-издирваният от Белгия терорист е убит в Пакистан

  • 17 октомври 2012 10:58

  • 646
  • 0
Най-издирваният от Белгия терорист е убит в Пакистан
©

Моез Гарсалауи (43 г.), поставен на първо място в списъка с издирваните от Белгия терористи, е бил ликвидиран при американска операция в Пакистан, съобщават вестниците Морхен и Ласте ньойс.

Гарсалауи е бил осъден през 2010 г. задочно в Белгия за набирането на джихадисти, които да бъдат изпратени в Пакистан, в района Вазиристан край границата с Афганистан. Към момента на произнасянето на присъдата срещу него белгийските власти не са разполагали с информация дали той е жив. В същия процес присъда е получила и съпругата му Малика ел Аруд. Първият й съпруг е загиналият в навечерието на атентатите от 11 септември 2001 г. муждахидински ръководител Ахмад Шах Масуд.

Новите данни, с които било потвърдено, че Гарсалауи е бил жив през май миналата година, били придобити от швейцарска фирма за анализ на терористичната заплаха. Той заемал ключово ръководно място в команден център на Ал Кайда. Вестта за смъртта му е била получена от екстремистки форуми, използвани от него и съпругата му по-рано за набирането на джихадисти.

В последния месец Белгия съобщи за две разкрити мрежи за вербовка на нейна територия на джихадисти, които са изместили вниманието си от Пакистан и Афганистан, и сега изпращат бойци в Сомалия. Местните служби допускат, че една от възможните цели на
разкритите е била подготовката на атентат на европейска територия.

Последвайте канала на

БТА
646 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини