Близък съпартиец на Оланд ще става вице на Станишев

  • 26 септември 2012 21:38

  • 696
  • 0
Близък съпартиец на Оланд ще става вице на Станишев
©

Близък съпартиец на френския държавен глава Франсоа ОландФрансоа Оланд  Франсоа Жерар Жорж Оланд - Френски политик и президент от  2012 г. Франсоа Оланд е роден на 12 ще бъде посочен от соцлидера Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на за вицепрезидент на ПЕС. Имената на заместниците на Станишев в Брюксел за новия му мандат ще станат официално ясни след одобрението им от Президиума на европейските социалисти. След гласуването на пълния президентски мандат на Станишев в събота на 9-тия конгрес на ПЕС ще започнат и разговорите за негови заместници, пише Стандарт Нюз.

От сега се знае обаче, че за генерален секретар Сергей ще посочи германецът-социалдемократ Ахим Пост (ГСДП). Пост е бил дълги години международник на партията си и Станишев познава отблизо работата му, обясниха лаконично от екипа му. Безрезервната подкрепа на германците за Сергей преди месец и половина бе дублирана и от френските социалисти. Новият френски лидер на социалистите Арлен Дезир (близък до Оланд) също е в лобито на Станишев и отсега се знае, че именно от него Сергей ще поиска свой заместник.

Екипът на социалист №1 е от голямо значение, тъй като именно с него Станишев ще тръгне на европейските избори през 2014 година, когато ще се гласува новия Европарламент. Лично сегашният му председател Мартин ШулцМартин Шулц Мартин Шулц – германски политик, председател на Европейския парламент Мартин Шулц е роден определи Станишев като лидерът на ПЕС, който за броени месеци е "постигнал консолидация в семейството на социалистите и социал-демократите". Според запознати, Шулц е визирал и срещите на премиерите-социалисти преди заседанията на Европейския съвет, които се провеждат вече почти година именно по инициатива на Сергей. Заедно с ключови леви лидери Станишев ще започне консултации и за единна кандидатура на ПЕС за председател на Европейската комисия. По думите му той трябва да е "авторитетна, обединителна и добре позната фигура".

Всяка от партиите в ПЕС има право на номинации за поста. Неофициалните коментари по темата следват само в една посока, а именно-останалата единствена кандидатура на Сергей за президент на ПЕС е ясен знак от соцлидерите за балансираната му политика. Това в Брюксел се разчита като синхрон между малките и големите политически формации и интересите на партиите от източния и западния блок.

Последвайте канала на

696 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини