Лютви Местан: Законът за образованието е дискриминационен

  • 26 септември 2012 08:02

  • 968
  • 2
Лютви Местан: Законът за образованието е дискриминационен
©

Не политизираме проблемът с изучаването на майчиния език, заяви Лютви МестанЛютви Местан Лютви Ахмед Местан е роден в село Чорбаджийско. Завършил е българска филология   в в студиото на TV7.

Думите му бяха в отговор на изказването на Сергей ИгнатовСергей Игнатов Сергей Симеонов Игнатов е министър на образованието, младежта и науката в кабинета на Бойко, че няма възможност майчиния език да се изучава задължително. Министърът направи опасно признание, че организацията на обучение на България е лошо, продължи Местан. Не може да твърдиш, че майчиния език не може да се изучава, защото няма учители. Игнатов трябва да се консултира със специалисти лингвисти. България се нуждае от съвършено нов и ефективен поглед върху изучаването на майчиния език, категоричен беше депутата от ДПС. Който не говори добре майчиния си език, няма как да говори и чужд език. Трябва да се разработят нови методики за учителите по майчин език. От 21 години не са се издавали нови учебници, а старите са морално изхабени.

Местан беше твърдо убеден, че в новия закон за образованието има редица наченки на дискриминация. През последните три години и половина се освободиха експертите по турски език от регионалните инспекторати, даде пример Местан. Това е дискриминация. Има опасност, министърът безнаказано да намали часовете по майчин език от 3 часа на 1 час. Това също ще е дискриминация. Мнозинството трябва изцяло да промени подхода си. В комисията по образование в НС няма никакъв диалог. В законът за образованието има редица дискриминационни текстове и ако той бъде приет в този му вид, ДПС ще оттегли своите членове от комисията, обеща Местан. Той не подмина въпроса и за радикалния ислямизъм. Според него, подготовката на ислямските духовници, трябва да се извършва в България, а не в страни, където радикалните течения са едва ли не държавна политика. Именно за това в София трябва да се построи нова джамия и ислямски университет в който да се обучават висшите духовници, завърши Местан.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
968 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
hristo

2012.10.10 | 18:48

2
balgaria ima nujda da ti otrejat glavata
ajsdghgja

2012.10.10 | 18:48

1
абе манекен турските деца искат да учат западни езици стига сте ги дърпали надолу с този майчин език нали постоянно се хвалиш че говориш най правилно български език защо и те да не говорят по лесно ще ги лъжеш нали

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини