Standard&Poor's: Рецесията в Европа е сигурна

  • 25 септември 2012 20:52

  • 742
  • 0
Standard&Poor's: Рецесията в Европа е сигурна
©

Макроикономическите данни показват, че Европа сигурно навлиза във втора рецесия в рамките на три години. Това каза пред Reuters Жан-Мишел Сис, главен икономист в рейтинговата агенция Standard & Poor`s за Европа, Близкия изток и Африка. По неговите думи обаче перспективите за отделните държави са различни, пише списание "Икономика".

"Прогнозираме слаб растеж на френската и британската икономика през 2013 г., но и задълбочаващ се спад в Испания и Италия. Новата рецесия в Европа е потвърдена", отбелязва той.

Кредитната агенция днес излезе с доклад, в който очакванията за икономиката на еврозоната са занижени. S&P очаква икономиката на валутния съюз да се свие с 0.8% през 2012 г. и да отчете нулев растеж през 2013 г. През юли агенцията прогнозираше свиване с 0.7% през тази година и ръст от 0.3% през следващата. Особено мрачно е бъдещето за Испания, където очакванията са за свиване от 1.4% през 2013 г. вместо 0.6%, прогнозирани през юли.

От S&P отбелязват, че на икономическата карта на Европа има няколко "светли петна като малките отворени икономики като Белгия, Швейцария и Швеция, които продължават да показват устойчивост". От друга страна, рецесията в третата и четвъртата по големина пазари Италия и Испания се влошава. По средата са т.нар. основни икономики, които отчитат стагнация, като в най-голяма степен това се отнася за Франция. Последните данни за спад на бизнес доверието в Германия също подсказват, че най-мощната европейска икономика усеща все по-силно забавянето сред основните си търговски партньори.

Най-голямата европейска икономика - германската ще отчете ръст от 0.6% през тази и с 1.2% през следващата година. Френският БВП ще регистрира ръст от 0.1%, който ще се ускори догодина до 0.4%, макар че показателят е два пъти по-нисък от заложения в проектобюджета на страната, чието публикуване се очаква в петък.

Последвайте канала на

742 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини