Делян Добрев: До края на годината преподписваме договора за руския газ

  • 21 септември 2012 14:49

  • 645
  • 1
Делян Добрев: До края на годината преподписваме договора за руския газ
© Булфото

До края на годината ще бъде преподписан договорът за газови доставки от Русия. Това каза пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор:.

"Действащият договор за доставка на газ е до 31 декември 2012 г. Имаме достатъчно време, водим непрекъснати разговори”, каза министърът. На въпрос за акциза на горивата Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор: заяви: "Франция не е на минималния акциз за Европейския съюз. Ако ние бяхме на нивата на акциза на Франция, щяхме да имаме възможност да го намалим, без да нарушим европейското законодателство. Ние сме на минималния акциз на горивата и за да го намалим, трябва да нарушим европейското законодателство. Затова ние търсим възможност това законодателство да се промени, за да даде на държавите по-голяма гъвкавост. Държави като България не могат да плащат минималния акциз на държави като Люксембург например".

"Промяна в европейското законодателство не зависи само от България, ние търсим партньори за тази наша кауза. Намерили сме 6-7 държави. За съжаление има държави, които не са съгласни с тази наша позиция. Нашата политика за минимални акцизи затруднява икономиката не само на България, но и на целия ЕС, защото минималният акциз в ЕС е в пъти по-висок отколкото минималния в САЩ", каза министърът.

На въпрос за енергията от ВЕИ Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор: заяви: "От МРРБ са проверени над 100 акта образец 16 за въвеждане в експлоатация на тези централи, в 24 е установено, че няма необходимите документи и степен на завършеност. Тези 24 акта са отменени и тези централи не са влезли във високата цена. Има наложени 30 дисциплинарни наказания на 30 души от ДНСК”. „Всички договори са сключвани по закона от 2008 г. напомпан допълнително преди май 2009 г. Единствената промяна на това правителство в закона бе в началото на 2011 г. и влезе в сила на 3 май 2011 г. и от тази дата няма сключен нито един договор. След тази дата бяха намалени цените на фотоволтаиците от 699 лв. до 160 лв., колкото са в момента. Това е четири пъти”, каза още министърът.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
645 1

Коментари 1

Добави коментар

2012.09.22 | 08:54

1
МОЖЕ ,ЩЕ ,МОЖИ БИ ,----- така каза и през април ,че неустойките по договора за Белене , ЩЕ бъдат около40-60 милиона , а сега като ви застреляха каза на интервюто по БТВ ,ЧЕ СТЕ БИЛИ ПОДГОТВЕНИ ЗА ПОДОБЕН СЦЕНРИЙ ОЩЕ ПРЕЗ АПРИЛ. еми много..............

Добави коментар

Водещи новини