Делян Добрев: Бензинът у нас поевтинява, докато в ЕС скача

  • 21 септември 2012 11:08

  • 3274
  • 12
Делян Добрев: Бензинът у нас поевтинява, докато в ЕС скача
©

Суровият петрол формира 40-42% от цената на горивата. Това заяви във времето за парламентарен контрол министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в отговор на въпроса защо цените на горивата продължават да се повишават, въпреки че цената на петрола пада.

"Освен това трябва да се отчита и курса на долара. За периода април-май при изменение на цената на суровината от 25% може да се очаква промяна на цените до 12%. В същото време пиковите стойности в страната, цената на бензина и дизела са паднали с 8-9%. Долара обаче се повишава с 5%", припомни Добрев.

Мораториумът върху цените на бензина е временна мярка, която няма как да окаже сериозно влияние върху пазара. Единствено с размера на акциза може да се влияе върху цените на горивата, припомни Добрев. Според Михаил Михайлов от Синята коалиция обаче трябва да се предоставят за ползване държавните данъчни складове за горива. Освен това България няма споразумения да ползваме данъчни складове на чужда територия. Според Добрев държавните складове се използват и в момента. Той обаче се съгласи, че трябва да се промени законодателството, което да позволи съхранението на горивата в чужбина.

От първи септември до днес бензина е поевтинял с 1,3%, докато за страните в ЕС бензина е поскъпнал с 0,3%. При дизела е намалял с 1,3% окато в ЕС данните сочат, че цената е повишена с 0,3%.

Последвайте канала на

Novini.bg
3274 12

Коментари 12

Добави коментар
na

2012.09.21 | 22:54

12
na maika ti pytkata ska4a mrasen pedresat

2012.09.21 | 22:20

11
Цялото кралско войнство на барикадата да лъже и маже за да не бъдат накърнени интересите на Валката Златев и приятелчето му Боко Тиквоча.Незнам дали в Европа цените на горивата са скочили с 0.3% а у нас са паднали с 1.3%, но съм сигурен, че дори да е така следващото повишение в Европа ще е след две години а у нас само след 10 дни и ще е с поне 3-4%. А мафиотската комбина в крайна сметка нищо не губи, защото от друга страна цената на пропанбутана за месец скочи без никакво основание с около 8%.Аз мисля, че в страната се ползва повече газ отколкото бензин и дизел, така че дори след "намалението" комбината ще реализира същата печалба, та и повече.
Психолог

2012.09.21 | 22:20

10
Това момче - ибрикчийче си е направо за психиатър. То, горкото ниже глупост след глупост и има един нервен тик, когато лъже - лявата страна на устата му нервно се мърда като затъне повече в лъжата. И аз като малък бая си лъжех и знам как се получава тик, защото знам после какво ще ми се случи, като ме хване майка ми в лъжа....!
Полковник

2012.09.21 | 22:20

9
Тъпчото знае ли изобщо, че почти всички по - интелигентни хора сме били по чужбината и знаем и цените, и надниците, и заплатите, и можем да смята пропорционално и пр?! Х Младите хора на неговата възраст и с образование ( не купено ) стоят без работа - той министър ми станал!!!!!!!!!!Познайте как е станало това от три пъти!
dim

2012.09.21 | 22:20

7
С късмет.
Буко Баламата

2012.09.21 | 22:20

8
Като ни сравняват с Европа. С един "социал", това е възможно най-ниската заплата, колко литра бензин могат да се купят. И тука у нас с един "социал" колко литра може да се купят. Тогава да правят сравнение на цените.
Радо

2012.09.21 | 22:19

6
Делян Добрев се е заразил от глупостите на премиера и той почна да ги съчинява. Само не знам кога доходите и минималната ще се вдигне а не да ми замазват очите с десет лева!

2012.09.21 | 22:19

5
tezi izrodi dokoga 6te ni sravniavat s tozi 6iban E SAUZ ,nie go gonim samo po prestapnost i po ni6to drygo
.................

2012.09.21 | 22:19

4
XAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAv
ссср

2012.09.21 | 22:19

3
малко недоносчи с голяма уста хубавото е че от догодина след изборите ще бъди изтрит от сцената
4ubanin

2012.09.21 | 22:19

2
dai mu vlast i mu gledai seira

Добави коментар

Водещи новини