Внимание! Камерите на КАТ улавят изневери

  • 21 септември 2012 06:35

  • 2553
  • 0
Внимание! Камерите на КАТ улавят изневери
©

Снимките от камерите на КАТ все по-често освен нарушители джигити улавят и изневери. Новите 8 супермодерни устройства за скорост, разположени по най-натоварените шосета в страната, както и камерата на кръстовището на Орлов мост в София правят изключително качествена цветна снимка на нарушителя. Освен лицето му на нея се вижда също и кой пътува в автомобила, съобщава Монитор.

Изплашени шофьори извивали дълги опашки пред КАТ да си платят електронните фишове, преди да им е пристигнала снимката с размера на санкцията по пощата. Това го правеха, за да не видят официалните им половинки с кого са били в колата.

Днес повечето водачи вече знаят къде се намират устройствата за измерване на скорост, но макар и по-рядко, все още има водачи, които
остават неприятно изненадани като им пристигне снимката вкъщи. Кадърът с висока резолюция обаче е изключително ценен за КАТ, тъй като преди водачите често хитруваха, като обжалваха с мотива, че не са карали те, а сега това ясно се вижда. Освен това от снимката става ясно дали водачът е с колан, или говори по телефона.

В същото време стана ясно, че за да се ограничи скоростта по пътищата, през 2014 година се предвижда броят на стационарните радари у нас да се увеличи на 400. Това съобщи вчера зам.-министърът на вътрешните работи Димитър Георгиев на конференция на тема „Цифровата програма на Европа 2012: Реалност или все още предизвикателство?”.

„През последните три години успяхме да намалим с 11 процента пътнотранспортните произшествия. До момента имаме около 25 стационарни устройства за контрол на скоростта, но те ще се увеличат и целта ни е да достигнат 400”, посочи Георгиев.

Той каза още, че внедряването на системата eCall, която на момента съобщава за станал инцидент на пътя, би довела до 15% по-малко пострадали. Тя може да се реализира чрез GPS системи в колите, които да изпращат информация до екипите на „Бърза помощ” и те да се отзовават веднага на мястото. За първи път подобна система е била представена в Германия.

Последвайте канала на

Novini.bg
2553 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини