Дянков с ултиматум към МВР и МО: Заплати срещу привилегии

  • 20 септември 2012 21:51

  • 3230
  • 23
Дянков с ултиматум към МВР и МО: Заплати срещу привилегии
©

Сделка “по-високи заплати срещу отказ от привилегии” предлага на силовите ведомства финансовият министър Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи. Това става ясно от негово писмо, разпространено от “Медиапул”.

То е изпратено на 5 септември до министрите на отбраната и вътрешните работи Аню АнгеловАню Ангелов Аню Запрянов Ангелов е министър на отбраната от 41-ото Народно събрание от 27 януари 2010 г. до 12 март и Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа, както и до председателя на ДАНС Константин Казаков. Финансовото министерство вчера потвърди, че Дянков е пратил писмо до колегите си, но категорично отказа да публикува кореспонденцията, защото била служебна. Министерството отказа да коментира детайли от писмото и само уточни, че въпросът за заплащането вече няколко седмици се дискутира в работни групи с участието на МВР, МО и ДАНС.

Ако силовите ведомства се откажат от дългия платен отпуск на служителите си и големия брой заплати при пенсиониране, ще има ресурс за увеличение на заплатите в МО с 5,8%, в МВР - с 11,7%, и в ДАНС - с 12%, сочат изчисленията на Дянков. Така средното увеличение на заплатата във вътрешното ведомство би било 117 лв., в отбранителното министерство - 57 лв., а в ДАНС - с 238 лв.

По последни данни МВР разполага с 58 170 щата, а въоръжените сили възлизат на 44 100 души. Не е ясно колко са работещите в ДАНС. Грубите сметки сочат, че увеличението, предложено от Дянков, ще струва около 55 млн. лв. за МВР, към 20 млн. лв. за МО и около 5 млн. лв. за ДАНС през 2013 г., т.е. общо около 80 млн. лв. за трите служби на година.

Досега нито едно правителство не се е осмелявало да отнеме привилегиите на работещите в силовите ведомства. Платеният годишен отпуск в МВР и ДАНС е максимум 52 дни, а при постъпване на работа - 42 дни. В Министерството на отбраната той е съответно 40 и 30 дни. Ако се съгласят на сделката с Дянков, работещите в силовите структури ще трябва да се съгласят с максимум 32 дни платен годишен отпуск, какъвто е таванът за държавните служители.

Другата ценна привилегия за работещите в МВР, МО и ДАНС е големият брой заплати, които се получават при пенсиониране. За вътрешното и отбранителното ведомство те са до 20, а за ДАНС - до 15. В същото време държавните служители получават максимум 10 заплати, когато се пенсионират.

Сметките на Дянков сочат, че при отказ от по-дългите отпуски в МВР ще се осигурят 32,5 млн. лв., които са достатъчни за 7% увеличение на заплатите. Ако полицаите се простят и с половината от 20-те заплати, ще се освободят още 22 млн. лв. за допълнително увеличение от 4,7%. В МО отпуските ще са достатъчни за едва 1,3% ръст на заплатите, защото ще освободят само 4,4 млн. лв. Отказът от заплати при пенсиониране обаче ще осигури 15,5 млн. лв., които ще стигнат за още 4,5% увеличение на възнагражденията. В ДАНС премахването на дългия отпуск ще освободи 2,9 млн. лв., т.е. пари за 7% ръст на заплатите и съответно още 5%, или 2,1 млн. лв. при отказ от 20 заплати при пенсиониране.

Последвайте канала на

Novini.bg
3230 23

Коментари 23

Добави коментар
veterana

2012.09.23 | 09:25

23
Дянков трябва да се ленчува. Остави народа гладен.
exoooo

2012.09.22 | 21:14

22
Дянков покажи си дипломата по икономика и смятане,щото на 460 лв заплата май на която е назначен някой,доколкото всички разбрахме полицай,11,7% е 53,83 лв.За вътрешното министерство посочвате двойно. За кой работите Дянков?Къде ще отиде и у кого половината от 55 милиона лева? Аз не работя в нито едно от министерствата, затова не ме е страх да ви кажа да си подадете оставката, дипломата ви очевидно е заплатена и не достойна за финансов министър.Не морално е да присъствате като управляващ в държава която заблуждавате. Да ,чували сме че заплатата им е хилядарка,но в нея влизат нощните,празничните и като гледам от присъствието по мачове и митинги и повече часове работа от регламентираното. Застъпвам се за една такава заплата,защото се посочва най-мразения услужлив вам персонал,за да разберете че не е морално и почтено да подигравате хората ,които ви пазят,с което бих искала да узная как и на каква база и заплата ,тогава отпускате и изчислявате останалите бюджетни и кой взима половината от отпуснатите милиони? Явно не смеете да ми отговорите. Гнусляр противен, пред очите ни раздава милиони чрез лъжи.Никакво качество на управление, ходи си в Америка бе,нали там си плащаше данъците и печалбите, та те да живеят добре..да се чуди човек кое те довлече в България..
Анти-МВР

2012.09.21 | 16:01

2
А колко годинки бачкате? А колко заплатки ви дават при пенсия? А колко всъщност бачкате? Да не се мислите нещо повече от другите хора? Какво се сърдите, парите ви били малко, нали стреляте по обикновенните хора, нали взимате парички от "добрите" хора - не визирам всички полицаи естествено, да не би на един строител труда да е по-безопасен, а? Или учител? Баш пък вие не се жалвайте, както казва моя шеф, ако не ти изнася - напусни. Що не напуснете, а? Аман от изпушили ненапили се на кафе ченгета.

2012.09.22 | 21:12

21
Ами стани и ти полицай ве смешник,клати си краката,пий си кафенцето и взимай на хората паричките.Да ама не,няма да станеш щото не ти стиска да бачкаш за 600 лв и където стане панаир да те пращат да се разправяш с идиоти.Хабер си нямаш какво е да си полицай цървул така,че не ми философсвай тъпак.
Беш

2012.09.22 | 21:12

20
Армията да ви кажа е 28 000,техните цифри са измама.И привилегиите са затова ,защото не можеш да работиш втора работа,непрекъснато си на разположение,ненормирано работно време,без синдикат,без право на стачка,без храна,с лимит за дрехи от военен магазин ,който е празен и лимита изгаря,с работно място на 20км. без осигурен транспорт и ...........Измамници.Цялото правителство на детектор на лъжата и тест за корупция и в затвора.

2012.09.21 | 18:50

7
Конкретно.при 25 години стаж- последна заплата910 лева,но( с изънъреден труд) или отработени 24 дни /12ч. за календарен месец.Платен отпуск-Февруари-,15 дни,края на август-12 дни,това е.Ако са 52 дни,ще го потвърди ли в съда?За посоченият период(25 год.стаж)редовият полицай,празнува общо около 5-6 пъти нова година,4-5 пъти Коледа,и толкова Великденски празници.Съботните и неделни дни са до 1-2 пъти месечно,ако няма мероприятия,което е невъзможноЗа безсънието , жегата и студа-те са ежедневие.Не мрънкаме,но това е истината.
нннддааа

2012.09.22 | 21:02

19
Какво излиза?910 лева чиста заплата..защото не плащаш данъци и осигуровки!!25години трудов стаж..значи вече си пред пенсия!!Чакаш една камара пари накуп и хубава пенсия!!И след като се пенсионираш отиваш някъде като охранител/пазач/ за още 300-400лв.заплата!!И като млад пенсионер на теб няма да ти пука..но ще врещиш по форумите колко са гладни пенсионерите!Със тези пари на село или в малките градове ти направо си наравно с кмета и попа!!Даже и с някои селски бизнесмени!!Ама били давали дежурства/само вие ли/ама бил опасен труда/само вашия ли/били работили извънредно/само вие ли/ и само вие ли се разправяте с болни мозъци?Я се погледнете в мвр колко то вас са с наднормено тегло и дали ще покрият нормативите ?Никога!!А в армията ...огледайте се!!Повече от половината са цигани и жени!!Може би в Афганистан и Ирак ги възприемат за свои щото са по мургави/за циганите става въпрос/!!Вярно трудно вие но не само на вас!!По време на криза страда целия български народ!!И ми е ясно че обикновеното ченге или солдат не придиря толкоз за заплати не че не им трябват ..явно червената шапчица отново мъти водата!!Не евярно ли?Хайде да се хванем на бас.

2012.09.21 | 21:58

18
Всички полицаи и военни коментирали тук оплаквайки се,да се замислят какво биха работили сега в кризата.Лесно е да мрънкаш,че това няма или онова,но на определена дата си взимат заплатата.Може да не е голяма,но е сигурна!Ако на някой са му малко парите,нека опита да прави бизнес сам и тогава да коментира.Не защитавам министъра и е редно стартова заплата в тези сектори да е поне 1200 лв. чисто,но и не понасям приказки от сорта""На нас ни забраняват да работим на чстно''.Не за друго,а освен охрана повечето в МО и МВР не могат да работят.Никой не ви кара насила да служите.Идете в свободния частен сектор,за да видите как се работи без да е сигурна заплатата накрая на месеца.
военен

2012.09.21 | 21:58

17
"Чуждата кокошка - патка" По същата логика може да се каже: Никой не те е карал насила да работиш в частния сектор, отиди в "чудесните" МО или МВР да си пиеш кафенцето, да си клатиш краката и да си взимаш сигурната заплатка като мислиш, че е много лесно.
?

2012.09.21 | 21:57

16
Не лъжи обществото каква е числеността на въоръжените сили а вземи и прочети План 2014 които е в МО
ICEMAN

2012.09.21 | 20:17

15
ГЕРБ-Гробокопач на националната сигурност.Не се чудете как да унщожите МВР и МО а се замислете за последствията. Защо не намалите заплатите и бонусите на раздудата и без това администрация.Дянков ти явно никога няма да разбереш какво е "национална сигурност".
Един от многото

2012.09.21 | 20:17

14
На ГЕРБ им трябва нито идин служител от МВР , МО и ДАНС да не отиде на работа поне за 5 дни да видим как ще си крадат спокойно от нашите пари
123

2012.09.21 | 20:11

13
и да намалим и вашата и на останалите които ни изпиха кръвта вече толкова години депутати министри премиери а и да не забравим че народа ви плаща хляба и не кара нови коли и т.н

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини