Нови три случая на салмонела във Варна

  • 20 септември 2012 19:35

  • 805
  • 0
Нови три случая на салмонела във Варна
©

Епидемията от салмонелоза във Варна се разраства. Само за ден още три деца са проявили симптоми на заразата. Специалистите обаче успокояват, че място за паника няма, защото през тази година общият брой на заболелите е по-малък, съобщи БТВ.

Заразените деца са на възраст между една и четири години. Тепърва ще се изяснява кой е източникът на бактерията.

„Стараем се да изследваме голям брой от тези хора, които така или иначе са изложени на риск, и всеки ден откриваме различен брой салмонелоболни или преносители”, каза началникът на Дирекция "Инфекциозни заболявания" в РЗИ-Варна д-р Светла Станева.

Агенцията по храните посочи, че заразата е тръгнала от замразено пилешко месо, използвано в детските кухни. Установен е и производителят, но все още се изяснява как след термичната обработка на месото бактерията е оцеляла.

„Причините ще са или допълнително замърсяване на готовата вече храна, или температурният режим на подготвяне на храната не е бил достатъчно добър”, каза Любомир Кулински от Агенцията по безопасност на храните

Специалистите-епидемиолози обясняват, че в масовия случай става въпрос за лоша хигиена. Достатъчно е тази храна или съдовете, в които тя се сервира, да се пипа с мръсни ръце, по които има салмонели. Много лесно се разпространяват, а тези бактерии много лесно проникват в нашият храносмилателен тракт, обясни епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

Броят на заразените със салмонела през тази година е по-малък, в сравнение със същият период на миналата година, но на седмична база е отчетен пик.

Контролът по производствената верига е железен, успокояват от Агенцията по храните. Миналата година имало 150 потвърдени проби на салмонела в храни. Пътят на заразата е лесен и обикновено той тръгва в битови условия - смятат специалистите.

Последвайте канала на

805 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини