Ръст на икономиката ни и ниска инфлация през 2012 година

  • 28 юни 2011 06:19

  • 1866
  • 0
Ръст на икономиката ни и ниска инфлация през 2012 година
© Булфото

Забавянето обаче ще бъде наваксано през 2012 г. и ще се комбинира с по-ниска инфлация. Това прогнозира икономическият екип на банковата група “Уникредит”.

Според анализаторите за 2011 г. ръстът на икономиката у нас ще е 2,8 на сто. Кабинетът предвижда растежът да е 3,6 процента и тази цифра е записана в бюджета за тази година, пише "Труд". От “Уникредит” обаче са по-предпазливи в прогнозите си. Според икономическия екип на групата ръстът на икономиката ни ще бъде 3,3 процента през 2012 г., когато се предвижда всички макропоказатели на България да се подобрят. Това ще улесни възстановяването в сектора на домакинствата. Засега потреблението все още е потиснато.

Икономистите на групата смятат, че цялата 2012 г. ще премине под знака на ниска инфлация, като сред причините за това ще бъдат бавното възстановяване на вътрешното търсене и все още сравнително високата безработица - 9,7 на сто през 2012 г.

Според анализа обаче до края на 2011 г. инфлацията в България ще продължи да е проблем въпреки индикациите за успокояване през втората половина на годината.

“На годишна база потребителските цени ще достигнат своя пик през юни и юли, когато се очаква инфлацията да е 6%, а до края на годината да се успокои до около 4 на сто”, се посочва в анализа на “Уникредит”.

“По-доброто усвояване на средствата от Европейския съюз и евентуално трайно разрешаване на кризата с публичния дълг на Гърция, която в момента ограничава капиталовите потоци към целия регион на Балканите, ще са факторите, които очакваме да подкрепят увеличаването на инвестициите в икономиката на България през 2012 г.”, пише още в доклада за Централна и Източна Европа.

По отношение на публичните финанси анализаторите на “Уникредит” отчитат положителна тенденция. През първите четири месеца на 2011 г. бюджетът отчете дефицит от 0,7 процента от БВП в сравнение с над два пъти по-голям недостиг през същия период на 2010 г. (1,8% от БВП). Това е отражение на комбинация от значителен ръст от 11% на годишна база в постъпленията от данъци и 3,5% свиване на разходната част. Очакванията са България да редуцира бюджетния дефицит под 3 процента от БВП през тази година.

Според икономистите на банковата група дупката в хазната ще е 2,6 на сто за 2011 г. Въпреки значителното подобряване бюджетът няма да се балансира и през 2012 г. Тогава дефицитът ще е 1,1%, пресметнаха от “Уникредит”.

Възстановяването на потреблението също ще е мъчително. Още през тази година то ще преодолее спада си и ще финишира с ръст от 0,2 на сто. По-значително повишаване се очаква догодина - плюс 2,1 процента.

Номиналното месечно възнаграждение у нас през тази година ще е 357 евро, а догодина ще нарасне до 380 евро.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1866 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини