Спекуланти вдигали цената на гроздето над 2 лв.

  • 19 септември 2012 06:25

  • 2630
  • 0
Спекуланти вдигали цената на гроздето над 2 лв.
©

Спекуланти се опитват да надуват цената на гроздето, жалват се производители на вино. Заради намалените добиви суровината е по-скъпа от миналата година. За сметка на това качеството е превъзходно, категорични са технолозите, цитирани от Стандарт.

"Цена от 2 лева за кило грозде може да има само на черния пазар. Нито един винпром не може да си позволи да плати толкова за суровина, защото ще фалира. Ако има подобни изкупни цени от 2 и повече лева за килограм грозде, то те се дават от малки нелегални производители, които работят абсолютно на тъмно". Това коментира Джендо Джендов, зам.-директор по производствената част на винпром "Черноморско злато", по повод новината, че в Северна България цените на белите сортове са счупили всички рекорди. Според Джендов поне 50% от реколтата тази година ще бъде изкупена и преработена от нелегални производители, които впоследствие ще продават алкохола, без да плащат акциз и ДДС.

Простата сметка показва, че ако суровината е толкова скъпа, крайният продукт ще мине 4 лева за литър и поне 6-7 лева за бутилка. "Става въпрос не за селектирани серии, а за масово производство. Такова вино става непродаваемо", пресмятат и експертите от "Вила Любимец".

Повечето винпроми дават между 80 ст. и левче за белите сортове. С най-висока цена са "Траминер" и "Мускат Отонел". На много места белите сортове са напълно изкупени, като например в Югозападна България. Там цената беше между 80 ст. и 1,20 лв. Широкият диапазон в минималната и максималната цена е заради пазарлъците между купувачи и продавачи, обясни собственикът на винпром "Мира" Костадин Костов. Каберне и мерло вървят по 60-70 ст., а памид, димят, ркацители - по 40-50 стотинки. Някои стопани успели да ги продадат дори за левче. "Купуват всички - и българи от цялата страна, и гърците", обясняват лозари. След 10 дни започва брането на широка мелнишка лоза. Очаква се цената да е 50-60 ст.

В региона на Харманли десертното грозде на дребно удари умопомрачителните 2 лв. за кг. Виненото грозде е с 40% по-малко от очакваните добиви. В Харманли изкупната цена на мерлото е 0,90 лв., а в Стамболово - 0,80 лв., за кг.

В сравнение с миналата година изкупните цени на гроздето са скочили с 25 до 30%. Причината е, че гроздето е доста по-малко заради сушата. За сметка на това пък качеството е поне два пъти по-добро от миналогодишното.

В Старозагорско изкупната цена на черните сортове е стартирала от 70 ст. за кг. Белите вървели по 1,30-1,50 лв.

Последвайте канала на

Novini.bg
2630 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини