Найденов: Цените на гроздето са по-високи от миналогодишните

  • 18 септември 2012 11:27

  • 795
  • 1
Найденов: Цените на гроздето са по-високи от миналогодишните
©

Приблизително с 30% е по-ниска реколтата от грозде в цялата страна, за това цените му са по-високи от миналата година.Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав НайденовМирослав Найденов Д-р Мирослав Христофоров Найденов е бивш министър на земеделието и храните в правителството на на откриването на гроздобера в село Хърсово.

Това, което имаме като информация от Агенцията по лозята и виното, качеството е превъзходно, което означава по-качествено вино и увеличен експорт, обясни той. В последните години с около 16% е увеличен експортът на вино, а с около 13% е увеличена консумацията на вино, което означава че българите заменят високоградусовите напитки с вино, обясни Найденов.

Не сме съгласни да се сложат минимални цени на виното, защото ако това стане, бутилка вино ще излиза на минимална цена от 11 лева. Няма как да се съгласим с това, тъй като доходите са ниски, каза Найденов.

В момента малките винопроизводители регистрират най-високи печалби и всичко, което се произведе, веднага се изкупува, тъй като има дефицит. По негови думи, има голямо търсене на белите сортове в Румъни, Италия, Чехия и други европейски страни, затова и миналата година е е имало момента, когато е било изчерпано, затова сега се търсят варианти да се изкупува не гроздето, а виното, като се създават условия то да се преработва.

Последвайте канала на

795 1

Коментари 1

Добави коментар
Иванчо от приказките

2012.09.18 | 19:46

1
Кажи какво е поевтиняло бе сладур. Изглежда само тарифите за участието на герб в медиите. Обичам ва.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини