Филипов: В енергетиката ни работят шпионски организации, бранещи интересите на Русия (видео)

  • 12 септември 2012 12:03

  • 2339
  • 7
Филипов: В енергетиката ни работят шпионски организации, бранещи интересите на Русия (видео)
©

Под фанфарите за някои успешни проекти, договорите, които уж са много изгодни за България, се оказват в ущърб на гражданите. Опасявам се, че с "Южен поток" България и българите ще бъдат поставени в крайно неизгодно положение. Това заяви на пресконференция днес енергийният експерт Христо Казанджиев.

По думите му, проектът носи огромна несигурност относно параметрите, по които е структуриран. Той може да се окаже крайно губещ за страната ни. В сегашния момент все още не са изяснени много от параметрите, по които се взема инвестиционното решение, сред които съгласуване на размера на транзитните такси и подписване на предварителни договори. Имайки предвид огромните инвестиции, които България трябва да направи, които към настоящия момент са непосилни за българската енергетиката, те могат да доведат страната до зависимост и до големи проблеми за икономиката и енергетиката ни, да я затрупат с дългове. Има много подводни камъни, които водят до извода, че "Южен поток" по начина, по който е структуриран, е опасен за българската енергетика. Защото, освен всичко, значителна част от това, което е подписано в споразумението, на българската общественост не е известно. В период от 12 – 13 години в сферата на природния газ българските потребители винаги са били ощетявани.

И според Иван Хиновски, председател на Българския енергиен форум, "Южен поток" е едно мъртвородено начинание. "Южен поток" за нас ще бъде гробище при сегашните договорености, категоричен бе той.

Хиновски заяви, че референдумът по въпроса за АЕЦ "Белене" - тема, по която в страната има не повече от сто специалисти, е безсмислен, а е и неконституционно дело. Едно подобно обсъждане няма как да даде истинен отговор доколко идеята за АЕЦ-а е поддържана от обществото. Подобен референдум ще доведе до дезинформация на обществото. По думите му, тук са замесени политически интереси, и най-вече - руски интереси.

Според Васил Филипов, бивш шеф на “Булгаргаз”, Русия за нас е неприятелска държава. Той заяви, че частната турска фирма "Сетгаз", която има подкрепата на турското правителство и на правителството на САЩ, което ще финансира проекта, ще строи връзка за интерконектор, която ще минава през Стара Загора. Вече са подписани документи и протоколи за изграждане на връзката. "Булгартрансгаз" ще води експлоатацията на нашата територия. Осигуряваме България чрез инвестиране на чужди средства. Надявам се това да бъде преломен момент за българската енергетика, каза той. Така страната ще се отдели от зависимостта си от Русия. В лицето на Турция се вижда диверсификацията на сектора за България.

Филипов коментира, че настоящото правителство не може да се похвали със сериозни успехи, свързани с енергетиката, тъй като е заварило много вече подписани договори, неизгодни за страната. Народът живее трудно, доходите намаляват и и никой не може да каже докога България ще е в подобно състояние.

По думите на Филипов, незавидното положение на страната ни се дължи на структури и хора, които работят за чужди интереси и продават българските интереси. Никой не си мърда пръста да им се противопостави, а дори ги подкрепят. В нашата енергетика си действат откровени шпионски организации, работещи в интерес на Русия и против интереса на България, каза той.

Филипов разказа, че по времето, когато е поел "Булгаргаз", нощем компютърната мрежа на компанията по сигнал, идващ от чужбина, е спирала да работи и информация за структурата се е източвала. Разследване на компанията е установило, че сигналът е подаван от холандски град, от офиса на фирмата "Овергаз интернешънъл". От "Булгаргаз" е била изготвена разработка, внесена в прокуратурата, от където обаче тя е укрита. Не се образува дело и статуквото продължава да съществува, каза той.

Такива хора работят за задушаване на нашата икономика. По този начин благоденствието на обществото се отлага много напред във времето. Днес ние сме на кръстопът, подписват се договори под масата, половинчати договорености, а накрая ние ще бъдем съдени, осъждани и вечно ще е нужно да се оправдаваме, заключи той.

Според експертите бъдещето на България е в шистовия газ.

 

Последвайте канала на

2339 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2012.09.22 | 21:52

7
Според експертите бъдещето на България е в шистовия газ.Ето къде е големият сърбеж на аналното ти отверстие.Да лупнеш ти и такива,като теб"експерти" милионите и после Швейцария,островчета и другите екстри, а България,кво ми дреме,че е съсипана.Аз живея,ям и ходя където си искам.То,че сме задръстени е вярно,ама да съсипете буквално земята ни,няма да стане!
xxx

2012.09.22 | 21:52

6
хаха, какви са тези двама никому неизвестни платени "експерти"? Бъдещето било в шистовия газ, хахаха. слабо, слабо, господа американци, очаквах агитпропчиците ви да са на по-високо ниво.

2012.09.22 | 21:52

5
като дойде зимата и ни спат кранчето, ще видим приятели или неприятели са.

2012.09.22 | 21:52

4
Управниците да не тръгват против Русия и САЩ, защото целия ни народ ще страда, не само те!

2012.09.22 | 21:52

3
То и за магистралите със евро пари ще се разбере истината !

2012.09.22 | 21:52

2
Шистовият газ и АКТА защото са много полезни за България ама хайде да не говорим по тия теми , че ще има цензура от форума !

2012.09.22 | 21:52

1
Истината е, че всички държави по света са неприятелски обаче това е невъзможно за проумяване от интернационалисти и хипита !

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини