Експерти: Искът на „Атомстройекспорт” е неоснователен

  • 12 септември 2012 07:46

  • 720
  • 0
Експерти: Искът на „Атомстройекспорт” е неоснователен
©

В иска на „Атомстройекспорт” виждам натиск върху българската страна в деликатен момент, а основания за този иск няма. Това заяви в предаването "Денят започва" на БНТ Илиян Василев, енергиен експерт и финансист, бивш посланик на България в Русия.

Той препоръча на България да е по-обмислена и премерена в реакциите си по въпроса, защото подобни акции на Русия винаги имат някаква друга, скрита цел, като да се постигнат съгласия по този или други проекти с нашата страна. Очевидно е, че договорът за АЕЦ "Белене" може да бъде прекратен, затова исканията на Русия са некоректни. Относно заплащането обаче нещата стоят по друг начин, каза Василев.

И според проф. Атанас Тасев, енергиен експерт, искът е форма на натиск. Руската дипломация е многоходова. Тук говорим за някакъв дамски гамбит. Всичко е част от много по-сложен сценарий, измислен от Русия. И той обаче уточни, че руската страна има основания за искане на компенсации за поръчаното оборудване за АЕЦ-а.

Трябва да оставим правистите да решат този важен спор между двете страни. Искът обаче ще ни накара нас да намерим отговори за това как се подписват подобни договори, за лошото управление на проекта, като и ще обърне внимание на въпроса за отговорността, каза Василев. По думите му, от ситуацията България ще излезе със сериозни разходи, които са функция на решенията, взети в миналото.

Според експертите руската дипломация е много класическа и с изключителен международен опит. Нещата в руската енергетика са доста специфични и сложни. Плановете й и искът може да се отразят на други енергийни проекти между Русия и България, като "Южен поток".

Последвайте канала на

720 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини