Губернаторът на Токио изпрати военен кораб край спорен остров

  • 02 септември 2012 11:22

  • 895
  • 0
Губернаторът на Токио изпрати военен кораб край спорен остров
©

Губернаторът на Токио, националистът Шинтаро Ишихара, изпрати кораб, който ще патрулира около оспорван от Япония и Китай архипелаг в Източнокитайско море, предадоха световните агенции.

Спорните острови, наричани Сенкаку на японски и Дяоюй на китайски, в последно време станаха повод за ескалация на напрежението между Токио и Пекин. В средата на август китайски националисти дебаркираха на един от островите, за да обявят неговата принадлежност към Китай. Те бяха прогонени от японските власти. Няколко дни по-късно японски националисти също дебаркираха на един от островите и забиха там японското знаме, което породи протести в Китай.

Сега губернаторът на Токио се намесва в полемиката, като изпраща кораб на патрулна и разузнавателна мисия в района на островите, с който пътуват 25 специалисти, японски представители и журналисти. За да не се стигне до нова ескалация на напрежението, японското правителство обаче забрани на хората на борда на кораба да слизат на спорните острови. Те ще се ограничат само с наблюдения и проучване на района с цел подготовка на почвата за изграждане на малко рибарско пристанище на един от тях, посочва АФП.

Последвайте канала на

БТА
895 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини