Япония и Китай подновиха стар спор

  • 15 август 2012 10:11

  • 752
  • 0
Япония и Китай подновиха стар спор
©

Японските военноморски сили обкръжиха корабче на китайски активисти, доближило спорните острови Японски военноморски сили Дяоюй (наричани в Япония Сенкаку) в Източнокитайско море. На борда на малкия плавателен съд е имало 14 активисти от Хонк Конг, които са протестирали срещу японския контрол над стратегически важния архипелаг, смятан от Китай за негова територия, предаде ИТАР-ТАСС.

Китай призова Япония да се въздържа от всякакви действия, застрашаващи сигурността на негови граждани. Днешното плаване е първото от този род през последните години и е инициатива на регистрираната в Хонконг "Общокитайска федерация на защитниците на Дяоюй". Необитаемият архипелаг в Източнокитайско море се намира на 170 километра североизточно от Тайван и на 410 километра от южната японска префектура Окинава, в район богат на риба и залежи на газ, контролиран от японските граничари.

Старият спор за островите рязко се изостри напоследък заради намеренията на Япония да откупи тези територии от сегашния им собственик, който е японски гражданин. Китай веднага протестира и засили присъствието на свои патрулни кораби в зоната.

Последвайте канала на

БТА
752 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини