Квартал на бунт срещу застрояване в защитени гори

  • 31 август 2012 09:24

  • 798
  • 0
Квартал на бунт срещу застрояване в защитени гори
©

Протестът ще е срещу планираното в новия ОУП застрояване на 600 дка защитени гори до кв.Виница и организирания рекет за разрешаване индивидуално строителство върху незалесените имоти между Ботаническата градина и кв.Виница!

От обществения съвет настояват да отпадне предвиденото в ОУП застрояване на защитните гори до кв.Виница, а териториите за застрояване едновременно със съществено озеленяване да бъдат планирани на терените без съществуваща едроразмерна растителност.

Протестиращите искат министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова да не одобрява проекта за ОУП-Варна
докато проектантите не отразят в проекта тези промени, представени като възражения и в процедурата по обществено обсъждане. Освен това призовават кмета на Варна Кирил Йорданов незабавно да представи пред обществеността законоизискуемия регистър на съществуващите зелени площи на територията на Община Варна

Според протестиращите кметът на Варна "защитава" обществените интереси в сферата на градоустройството, казват от обществения съвет и допълват. Воден от желание да се представи, че е защитник на зелената система на Варна, вместо да се противопостави на планираното с ОУП-Варна застрояване на съществуващите озеленени площи при това залесени със защитни гори, той се противопоставя на застрояване на съседни на тях неозеленени територии, с благовидния аргумент че на тези територии в бъдеще ще създава нови паркове. На приложените сателитна снимка и снимки от терен са показани планирани за застрояване над 600 дка защитни гори до кв.Виница (очертани с червено на снимките), както и съседни на тях частни лозя (очертани със син цвят), предвидени по предложение на кмета за бъдещ парк - може би след изсичане на съседните гори. Показателно е че кмета не прие решенето на експертите при разглеждането на предваритения проект за ОУП въпросните частни лозя да бъдат в зона спорт и атракции с 15% застрояване едновременно с минимум 70% озеленяване, но приема 40% застрояване върху съседните гори. Показателно е и че след 13г. управление на кмета 90% от тротоарите в самия кв.Виница дори не са изградени, а уличната мрежа като цяло е в трагично състояние. Но по негово настояване е заложено да бъдат отчуждени очертаните в син цвят частни лозя и ниви и да бъде създаден с обществени средства крайградски парк, явно за да се компенсира планираните с негово съгласие за застрояване съседни гори.

В знак на несъгласие с планираното в новия ОУП застрояване на защитните гори над кв.Виница и организирания рекет за разрешаване индивидуални строежи върху незалесени имоти ЮЛНЦ "Обществен съвет кв. Виница" организира на 31.08.2012г. (петък) протест-митинг. Сборен пункт е площад "Виница" (срещу магазин "Макао") от 19:30 часа.

ЮЛНЦ "Обществен съвет кв. Виница" призовава министъра на РРБ да не одобрява проекта за ОУП-Варна докато проектантите не отразят в проекта тези промени, представени като възражения и в процедурата по обществено обсъждане. Призоваваме кметът на Варна незабавно да представи пред обществеността законоизискуемия регистър на съществуващите зелени площи на територията на Община Варна.

Последвайте канала на

Novini.bg
798 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини