Смъртоносен вирус мори туристи

  • 29 август 2012 06:27

  • 4273
  • 1
Смъртоносен вирус мори туристи
©

Управата на американския национален парк Йосемити предупреди 1 700 туристи, летували в бунгала в парка през лятото, че може да са се заразили със смъртоносен вирус.

Хантавирусният пулмонален синдром вече отне живота на двама лагерували в калифорнийския парк, съобщава Би Би Си.

Болестта се предава чрез урината, слюнката и фекалиите на заразени еленови мишки. Симптомите се проявяват най-късно шест седмици след заразяването. Двама други туристи, заразили се с болестта, се очаква да оцелеят.

Първите смъртни случаи са регистрирани по-рано този месец. Една от жертвите е 37-годишна жена от района на Сан Франциско.

Няма специално лечение за хантавирусния пулмонален синдром, който е смъртоносен в около 30% от случаите.

Предупреждението на Службата за управление на националните паркове в САЩ, под чието ръководство е Йосемити, важи за посетителите, които са отсядали в 408-те каравани и дървени хижи в Кюри Вилидж от средата на юни до сега. На тях им се препоръчва да следят за появата на симптомите на болеста, които включват треска, болки, главозамайване и настинка.

“Призоваваме всеки, който е отсядал в Кюри Вилидж от юли насам да внимава за симптомите на синдрома и да потърси незабавно медицинска помощ при първата им проява”, се казва в изявление. Представители на управата на парка съобщиха, че правят всичко възможно за инспекцията на хижите и тяхното дезинфекциране.

Паркът е регистрирал случаи на Хантавирусния пулмонален синдром през 2000 и 2010 г., но таи година за първи път има смъртен случай.

Последвайте канала на

Десислава Станева
4273 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
????/????

2012.08.29 | 16:31

1
Do sega ne bqx 4uval za elenovi mishki ;0

Добави коментар

Водещи новини