Пазят премиера с тайно антиоръжие

  • 28 август 2012 07:11

  • 1557
  • 1
Пазят премиера с тайно антиоръжие
©

Уникално „антиоръжие" охранява Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г по време на мачовете му с „бистришките тигри", разкрива 24 часа.  Уредът може да засече безотказно бомби и камикадзета, които застрашават живота на първия футболист в държавата.

За последно феноменалното устройство влезе в употреба миналата седмица при поредната тренировка на премиера в комплекс „Спортна София". Докато Бойко навличаше шорти и тениска, гардовете на НСО извадиха специалните уреди с големина на кутия от цигари, от които стърчат антени.

Охранителите бавно обходиха цялото игрище, изследвайки всяка педя. Специално внимание бе отделено на вратите и останалите играчи. Преди да стъпят на игрището, всички те трябваше да бъдат щателно подушени от специалния детектор.

Макар и с малки размери, джаджата притежава феноменални способности. Тя може да засича следи от взривни вещества и огнестрелни оръжия на десетки метри разстояние. Не я спират дори бетонна стена или метална каса.

По думите на охраната колкото по-голям е взривът, толкова от по-голямо разстояние може да бъде уловен. Така, докато шашка от 200 г тротил се открива от 8-12 метра, кола бомба със 100 кг взрив може да се локализира от 50-100 метра.

Уникалният уред е изобретен преди десет години от българина Юри Марков. Освен ефективен детекторът е уникален с изразходваната от него изключително малко енергия. Монтираната в корпуса му батерия няма нужда от презареждане 3 години, защото използва главно земния магнетизъм и биполярностга на човешкото тяло и съвсем малко собствена енергия.

Първоначално детекторът минава тестове в специализирана лаборатория към Министерството на отбраната. Впоследствие резултатите са потвърдени и при изпитанията в чужбина. Следва патентоване в цял свят, след което стартира и серийното производство в новопостроен завод край Ботевград. През годините Марков допълнително усъвършенства детектора и създава няколко нови поколения с още по-далечен обсег на откриване на бомби. В момента изобретението му се използва от спецслужбите на над 50 страни по света.

„У нас също се ползва доста добре. Освен МВР и ДАНС с уреда са оборудвани повечето летища, министерства и важни държавни учреждения. Детекторът е инсталиран и на входовете на някои от най-големите български курорти. Къде са сложени и как се използват, нямаме право да ви кажем", лаконично обясниха от българската фирма, която произвежда уреда.

Последвайте канала на

Novini.bg
1557 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
мяуууу

2012.08.29 | 16:54

1
пазят го б.б ами хубаво а хората на които държи или няма такива?по-добре да няма защото като слушам колко го мразят и то не хора от простолюдието ...както са казали живота за един свършва а за друг продължава...?

Добави коментар

Водещи новини