Тъпчат каймата с пилешко

  • 27 август 2012 08:56

  • 1503
  • 1
Тъпчат каймата с пилешко
©

Производители ни пробутват кайма от пилешко вместо традиционната смес от свинско и телешко месо. Причината е, че килото излиза с 3 лева по-евтино, пише в. “Телеграф”.

Продуктът вече се предлага от различни фирми и може да бъде намерен във всички търговски вериги на скромната цена от 5 лева за килограм при 8 лева за нормалната. Пилешката кайма е за кюфтета, принцеси и манджи и я има в различни варианти, като производителите слагат малко свинско за цвят. Така единственият начин купувачите да разберат номера е, ако се зачетат в съдържанието на пакета.

На вид каймата изглежда като всички останали, опакована примамливо и с изключително изгодна цена. Като се зачетем в етикета обаче, установяваме, че това съвсем не е продуктът, който очакваме. Първата съставка, упомената в съдържанието, е пилешко месо. Следва свинско и всички захари и консерванти, които по принцип съдържа пакетчето от 250 г. смляно месо.

“Каймата се прави от пилешко и най-вече от кожите и по-некачествените меса, защото е по-евтино. Свинското е съвсем незначителна част от пакетчето, колкото да има някаква консистенция и цвят”, коментираха представители от бранша, пожелали да останат анонимни.

Другата много разпространение техника за спестяване на средства е слагането на чиста сланина в каймата, като много често съотношението между месото и нея е 60 към 40, признават производителите.

“За първи път чувам за кайма от пилешко! Тя се прави от свинско и от говеждо. Да, може да се използва и пилешко, но то по-скоро става за деликатеси и кренвирши”, сподели изненадата си председателят на Асоциацията месопреработвателите Кирил Вътев.

“Ето, затова приканваме потребителите винаги да четат внимателно съдържанието. По закон всичко е кайма и производителите не са длъжни да изписват на етикета от какво е каймата. Всичко е в съдържанието”, коментираха и от Агенцията по безопасност на храните.

Последвайте канала на

Novini.bg
1503 1

Коментари 1

Добави коментар

2012.08.27 | 10:15

1
Ако слагат пилешко или каквото и да е месо това ще е супер кайма, лошото е че слагат хартия

Добави коментар

Водещи новини