Тийнейджъри наели килър да заколи тяхна приятелка заради клюки във Facebook

  • 21 август 2012 18:08

  • 2394
  • 3
Тийнейджъри наели килър да заколи тяхна приятелка заради клюки във Facebook
©

Трима тинейджъри от китайското общество в Холандия за изправени на съд за убийството на друг тинейджър – 15-годишната Джойс Уинзи Хау, съобщава inews. Тя била намушкана до смърт в дома си през месец януари, след караница с най-добрата й приятелка, породена от клюките й във Facebook.

Джойс вбесила дружката си след като започнала да издава на всеослушание сексуалните подвизи на втората, пишейки статуси в социалната мрежа. Приятелката й Поли толкова се вбесила, че заедно с приятеля си решила да убие клюкарката. Двамата наели трети младеж – 15-годишния Джинхуа, също от китайски произход, да извърши делото.

Съзаклятниците предложили на наемника малка сума пари – по-малко от 100 евро – и му обещали, че ще му купуват напитки, когато излиза по заведения. Според Холандското съдебно министерство, тримата прекарали седмици в обсъждане на всички подробности около зловещия план. Накрая приятелите на Джойс дали на наемника точния й адрес и го уведомили кога точно момичето ще си бъде вкъщи. Те започнали да го заплашват, че ако не убие момичето, те ще сторят точно това с него самия.

В писмо до съда, бащата на Хау пише: "Всеки ден не мога да спра да се питам как са посмели тези хора да я убият само заради някакъв спор. Прави ми впечатление, че децата стават все по жестоки и агресивни. Те нямат уважение към нищо и никого. Не мислят за другите. Надявам се, че вие като съдии, политици и родители на цялото ни общество ще направите нещо по въпроса."

"Фейсбук убийството", както стана известно в цял свят, е безпрецедентен случай в Холандия, защото делото се разглежда публично, въпреки че заподозрените са непълнолетни. То провокира широка дискусия за ролята на социалните медии в поведението на тийнейджърите. Прокурорът иска една година лишаване от свобода за убиеца, както и принудително настаняване в специализирано заведение. Процесът на другите двама заподозрени по делото ще се проведе днес, 21 август.

Последвайте канала на

Novini.bg
2394 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
СТАНИМИР

2014.06.02 | 15:50

2
То провокира широка дискусия за ролята на социалните медии в поведението на тийнейджърите... А провокира ли широка дискусия, че материалистичната природа на капитализма като идея властваща и промотирана, широко рекламирана и налагана в обществото, отхвърля напълно духовната същност на човека, душата, морала, добрите нрави? А провокира ли дискусия за целия световен "ентъртейнмънт" бизнес, въздигащ в култ материалната същност, рекламиращ повече определени марки продукти, отколкото показващ добри нрави, цивилизованост, човечност (да не говорим за морал)? А провокира ли дискусия за нечовешката природа на световните структури за управление? За хилядите избити в името на "демокрацията", провокира ли? Провокира ли дискусия за затъпяването на целокупното световно човешко население, провокира ли? Провокира ли дискусии, че "мислим" първосигнално, провокира ли? Приятно спане на всички.
ShArK

2014.06.02 | 15:50

3
Евала баце ! Абсолютно си прав !

2014.06.02 | 15:49

1
Голяма работа, те китайците се колят и ядат ежеминутно...

Добави коментар

Водещи новини